Lukașenko, show de victimizare la congresul regimului: Blitzkrieg-ul puterilor străine împotriva Belarusului a eşuat

Foto: Aleksandr Lukașenko

„Blitzkrieg-ul” puterilor străine împotriva Berlinului a eşuat, a afirmat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, făcând referire la mişcarea de protest de anvergură care a destabilizat puterea în 2020, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Belarusul a fost supus unuia dintre cele mai dure atacuri din exterior”, a declarat Lukaşenko, adăugând că manifestaţiile cu zeci de mii de belaruşi, care s-au desfăşurat timp de mai multe săptămâni, împotriva realegerii sale în august au fost rezultatul unui complot occidental.

„Însă Blitzkrieg-ul a eşuat, iar noi ne-am conservat (controlul în) ţară”, a dat el asigurări în timpul unui vast congres al cadrelor regimului său.

„În ciuda tensiunilor create artificial în societate de forţe exterioare, am supravieţuit”, a adăugat el.

Lukaşenko a promis să prezinte reforme instituţionale şi constituţionale în cadrul acestei Adunări Populare. Joi, el le-a cerut delegaţilor „să reflecte” la asta.

„Trebuie să analizăm cu atenţie chestiunile legate de dezvoltarea societăţii şi rolul cetăţenilor în viaţa politică a ţării şi să reflectăm asupra posibilităţii de a corecta legea fundamentală”, a spus el în faţa acestei adunări de 2.700 de fideli şi în absenţa oricărui opozant.

„Într-o bună zi veţi alege un alt Lukaşenko sau pe altcineva”, a mai spus preşedintele, care se află la putere din 1994.

Realegerea sa controversată în luna august, denunţată ca frauduloasă de opoziţie şi de Occident, a provocat o mişcare de contestare fără precedent, care a zguduit ţara timp de mai multe săptămâni, prin mari manifestaţii.

Însă regimul a reuşit să sufoce mişcarea de contestare prin reţineri în masă, violenţe ale poliţiei, precum şi prin arestarea sau împingerea spre exil a tuturor liderilor mişcării de protest. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here