Lupte şi bombardamente în sudul Fâşiei Gaza, tensiuni la graniţa Israelului cu Libanul

Sursa foto: Ruposters

Lupte de stradă susţinute de bombardamente israeliene au avut loc miercuri în sudul Fâşiei Gaza, în timp ce armata israeliană spune că se pregăteşte pentru o posibilă ofensivă în Liban împotriva mişcării islamiste Hezbollah, transmite AFP, citată de Agerpres.

Armata israeliană a confirmat că îşi va continua operaţiunile terestre împotriva Hamas lansate pe 7 mai în oraşul Rafah, la graniţa cu Egiptul.

Miercuri, mai multe bombardamente au vizat vestul oraşului Rafah şi centrul teritoriului, potrivit martorilor şi Apărării Civile. Lupte între soldaţi israelieni şi luptători palestinieni s-au dat în cartierul saudit din vestul oraşului Rafah, potrivit aripii armate a Jihadului Islamic, un grup armat palestinian aliat cu Hamas.

În nordul Fâşiei, martorii au raportat focuri de artilerie în cartierul Zeitun din oraşul Gaza, în timp ce un bombardament în apropierea taberei Nuseirat din centru a provocat moartea a trei persoane, potrivit Apărării Civile.

Şapte persoane au fost ucise în timpul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit salvatorilor, în urma unor atacuri cu drone asupra corturilor instalate în zona Al-Mawasi, la porţile oraşului Rafah, unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni.

Pe frontul de nord, armata israeliană a anunţat marţi că au fost validate „planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban”. Tot marţi, şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a ameninţat Hezbollah cu distrugerea în urma unui „război total”.

Miercuri, mai multe lovituri israeliene au vizat sudul Libanului, potrivit agenţiei de ştiri libaneze ANI, inclusiv satul de graniţă Khiam. Hezbollah a anunţat moartea a doi luptători, inclusiv unul în satul Yaroune, şi a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu drone asupra soldaţilor israelieni la Metula, în nordul Israelului.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, urmează să ţină miercuri un discurs televizat.

Fâşia Gaza a cunoscut o relativă acalmie de duminică, după anunţul unei pauze a operaţiunilor israeliene de-a lungul unui drum de aproximativ zece kilometri în sudul teritoriului asediat, în fiecare zi, de dimineaţa până seara. Pauzele ar trebui să permită intrarea ajutorului umanitar pe la punctul de trecere Kerem Shalom. ONU a declarat marţi că această pauza ar trebui să permită ca mai multe ajutoare să poată ajunge la populaţie, ceea ce încă nu se întâmplă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq, punctul de trecere Kerem Shalom „a funcţionat cu o capacitate limitată” marţi, „în special din cauza luptelor”, în timp ce cel de la Rafah rămâne închis de când armata israeliană a preluat controlul asupra lui, la începutul lunii mai. „În ultimele săptămâni, situaţia s-a îmbunătăţit în nord, dar s-a deteriorat considerabil în sud”, a asigurat el, subliniind că produsele de bază au fost disponibile pe pieţele din sud şi centru din Gaza, dar la „preţuri inaccesibile pentru mulţi oameni”, din lipsa unor cantităţi suficiente.

Niciun loc din Israel nu va fi cruţat în caz de război, avertizează liderul Hezbollah

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here