Niciun loc din Israel nu va fi cruţat în caz de război, avertizează liderul Hezbollah

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah / Sursa: Wikipedia

Liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri că „niciun loc” din Israel nu va fi cruţat de rachetele mişcării sale dacă liderii israelieni îşi vor pune în aplicare ameninţarea de a ataca Libanul. Nasrallah a susţinut că gruparea sa are în prezent peste 100.000 de combatanţi şi a dezvăluit că mai multe grupări cu idei similare s-au oferit să-şi trimită oamenii în Liban pentru a lupta împotriva Israelului, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Inamicul ştie perfect că ne-am pregătit pentru ce-i mai rău (…) El ştie că niciun loc (…) nu va fi cruţat de rachetele noastre” şi că trebuie „să ne aştepte pe uscat, pe mare şi în aer”, a avertizat Nasrallah într-un discurs transmis în direct de televiziunile simpatizante.

„Am depăşit cu mult 100.000 de combatanţi şi avem în Liban mai mulţi decât are nevoie linia frontului, chiar şi în cele mai grele condiţii ale unui război”, a declarat Nasrallah.

În acest sens, el a adăugat că şefii mai multor formaţiuni regionale de „rezistenţă” l-au contactat, exprimându-şi interesul de a-şi trimite membrii în Liban. Nasrallah susţine că Hezbollah a refuzat ofertele, întrucât consideră că rândurile sale sunt suficient de numeroase.

„Le-am spus că ceea ce avem este suficient, chiar mai mult, pentru bătălie”, a spus clericul şiit în discursul său.

Hassan Nasrallah a ameninţat de asemenea Ciprul dacă acesta va decide să-şi deschidă aeroporturile şi bazele în faţa Israelului în cazul unui război împotriva mişcării sale.

„Deschiderea aeroporturilor şi a bazelor cipriote în faţa inamicului israelian pentru a ţinti Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte la război”, a transmis el autorităţilor de la Nicosia în acelaşi discurs.

În discursul său, Nasrallah a afirmat că „inamicul se teme cu adevărat că ‘Rezistenţa’ va pătrunde în Galileea”, în nordul Israelului, adăugând că aceasta este o „posibilitate (…) în contextul unui război care ar putea fi impus Libanului”.

Declaraţiile sale intervin pe fondul unor temeri crescute de izbucnire a unui război deschis între gruparea libaneză şi Israel, după ce confruntările dintre cele două părţi după 7 octombrie s-au intensificat în ultimele săptămâni, iar statul israelian a ridicat tonul ameninţărilor sale în această privinţă.

Hezbollah face parte dintr-o alianţă antiisraeliană informală condusă de Teheran, cunoscută sub numele de „Axa Rezistenţei”, ai cărei membri menţin şi alte fronturi de sprijinire a grupării islamiste palestiniene Hamas în contextul războiului din Fâşia Gaza.

Mulţi se tem că izbucnirea războiului în Liban ar putea duce la o escaladare regională sau cel puţin că alţi membri ai „Axei Rezistenţei” ar putea să trimită întăriri pentru a sprijini Hezbollah într-un astfel de scenariu.

Nasrallah afirmase încă în 2021 că rândurile grupării libaneze au ajuns la 100.000, deşi nimeni nu ştie exact câţi componenţi are formaţiunea şi nici numărul armelor pe care le deţine, deşi se presupune că efectivele sale sunt mult mai mari decât în timpul ultimului război din 2006, atât ca număr, cât şi ca dotare.

„Am primit arme noi, am dezvoltat unele dintre armele noastre (…) şi păstrăm altele pentru zilele care vin”, a adăugat Hassan Nasrallah.

Liderul Hezbollah a asigurat că mişcarea sa nu a folosit „decât o parte din armele” pe care le are de când a deschis frontul în sudul Libanului, la 8 octombrie, pentru a-şi susţine aliatul palestinian, Hamas, în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a indicat marţi că a aprobat planurile pentru o ofensivă în Liban, pe fondul intensificării confruntărilor transfrontaliere cu Hezbollah şi al războiului în Fâşia Gaza între Israel şi gruparea palestiniană Hamas.

Cele peste opt luni de violenţe între Hezbollah şi armata israeliană în zonele de frontieră s-au soldat cu cel puţin 478 de morţi în Liban – majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi 93 de civili -, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, potrivit Israelului.

Gaza ar putea escalada catastrofal sau ar putea oferi un pivot către o lume mai bună

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here