Macron a anunţat că va avea în următoarele zile un „contact direct” cu Putin

Sursa: Flickr

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri că va avea „în următoarele zile” un „contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente, informează joi AFP, citată de Agerpres.ro.

„Intenţionez să am un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce ţin de industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, după un schimb” cu directorul-general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat preşedintele francez pentru presă, în timpul vizitei sale la Salonul Primarilor din Parcul Expoziţional din Paris.

De partea rusă, „deocamdată nu există niciun acord cu privire la o convorbire la telefon cu preşedintele francez”. „La drept vorbind, nu există nicio propunere concretă cu privire la acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul summitului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la Erevan.

Operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că trei centrale nucleare ale ţării au fost „deconectate” miercuri de la reţeaua electrică după lovituri ruse ce au vizat infrastructuri energetice şi au provocat pene masive de curent.

„Strategia rusă este de a aduce la disperare populaţia”, a afirmat Emmanuel Macron. „Şi parlamentarii noştri au un rol de jucat”, a adăugat preşedintele francez, amintind că Franţa găzduieşte pe 13 decembrie „o conferinţă la Paris pentru rezistenţa şi rezilienţa ucraineană”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat marţi pe primarii francezi să furnizeze ajutor ţării sale pentru a împiedica Rusia să utilizeze în această iarnă frigul „ca armă de distrugere în masă”, într-un mesaj difuzat în timpul congresului Asociaţiei Primarilor din Franţa (AMF) la Paris.

„Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă”, a afirmat preşedintele ucrainean într-o înregistrare video subtitrată, difuzată în cadrul unui omagiu pentru Ucraina organizat de AMF cu ocazia congresului său la care a participat o delegaţie de parlamentari ucraineni.

 

Emmanuel Macron: Putin trebuie ”să revină la masa” negocierilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here