Macron, către Abbas, după acordul Israel-EAU: Reluarea negocierilor cu Israel, o prioritate

Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a discutat, duminică, cu preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, căruia i-a declarat că reluarea negocierilor cu Israelul rămâne ‘o prioritate’ pentru ‘a se ajunge la o soluţie justă’, informează AFP., peluată de Agerpres.

‘Am discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas. I-am afirmat determinarea mea de a lucra pentru pacea în Orientul Mijlociu’, a indicat Macron într-un mesaj pe Twitter, la patru zile de la anunţul privind normalizarea relaţiilor între Emiratele Arabe Unite şi Israel.

‘Reluarea de negocieri pentru a se ajunge la o soluţie justă şi conformă dreptului internaţional rămâne o prioritate’, a adăugat el.

Potrivit agenţiei palestiniene oficiale Wafa, Mahmud Abbas a subliniat că ‘Emiratele Arabe Unite, de altfel ca orice altă ţară, nu poate vorbi în numele poporului palestinian’ şi că Autoritatea sa ‘nu va accepta folosirea cauzei palestiniene drept scuză pentru justificarea normalizării’ relaţiilor cu Israel.

Conform Wafa, Emmanuel Macron l-a invitat pe Mahmud Abbas la Paris pentru ‘consultări’ cu privire la ‘problema palestiniană’.

Abbas şi-a dat ‘acordul cu condiţia ca data să fie stabilită rapid’, mai scrie Wafa.

Vineri, Macron a salutat ‘decizia curajoasă a Emiratelor Arabe Unite’, exprimându-şi dorinţa ‘ca ea să contribuie la stabilirea unei păci juste şi durabile între israelieni şi palestinieni’.

EAU şi Israel urmează se semneze peste trei săptămâni, la Washington, un acord istoric destinat normalizării relaţiilor lor. Abu Dhabi ar deveni astfel a treia capitală arabă care urmează acest traseu de la crearea statului Israel, după Cairo în 1979 şi Amman în 1994.

Iniţiativa a fost salutată de capitalele occidentale, dar criticată vehement de palestinieni.

Potrivit Emiratelor, Israelul a acceptat ca, în schimbul acestui acord, să ‘pună capăt încercării de anexare a teritoriilor palestiniene’, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că aceste planuri sunt doar ‘suspendate’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here