Macron, sfat către președintele Iranului: Întâlnește-te cu Trump cât ești în SUA

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu președintele Iranului, Hassan Rouhani, pe holurile sediului ONU din New York, în timp ce liderul de la Teheran mergea la o întâlnire bilaterală cu premierul Marii Britanii Boris Johnson.

În fugă, președintele francez i-a dat și un sfat lui Hassan Rouhani – să se vadă cu Donald Trump, cât timp este acum în SUA.

„Dacă pleci din țară fără să te întâlnești cu președintele Trump, îți spun sincer că va fi o ocazie ratată. Pentru că nu o să te întorci în următoarele luni iar președintele Trump nu va merge la Teheran.” a spus Emmanuel Macron, într-o conversație surprinsă de televiziunea iraniană.

La rândul său, Boris Johnson i-a spus lui Hassan Rouhani că „trebuie să stea pe marginea piscinei și să sară în același”. Emmanuel Macron a fost de acord cu premierul britanic.

Din filmare nu se vede răspunsul președintelui Iranului, în afară de câteva râsete.

Hassan Rouhani a spus că este dispus că se vadă cu Donald Trump, dar numai după ce Statele Unite vor ridica sancțiunile impuse Iranului.

Președintele Iranului este la New York pentru întrunirea anuală de la ONU.

În discursul său de la Adunarea Generală a ONU, președintele american nu a dat niciun semn că dorește să renunțe la politica de presiune maximă impusă Teheranului, după denunțarea acordului nuclear.

Relațiile dintre SUA și Iran sunt extrem de tensionate în acest moment. Atacurile asupra unor petroliere în Golful Persic și asupra industriei petroliere din Arabia Saudită, pe care americanii le pun în seama iranienilor, au agravat situația și au împins Orientul Mijlociu până în pragul războiului.

Franța, Germania și Marea Britanie, care vor să păstreze acordul nuclear cu Iranul în ciuda retragerii SUA, încearcă să fie factori de echilibru. Dar toate cele trei țări au dat vina pe Iran pe atacurile asupra celor două instalații petroliere saudite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here