MAE român, despre amenințările Rusiei: „Încercare de creare artificială de tensiuni şi destabilizare în regiune şi în legătură cu Republica Moldova”

Foto: INQUAM/George Călin

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegaţiile, lipsite de fundament, conţinute în comunicatul de vineri al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum şi retorica ameninţătoare şi provocatoare utilizată, transmite News.ro.

„Propagarea intenţionată de informaţii fără corespondenţă în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federaţia Rusă îşi intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Ministerul mai precizează că este inacceptabilă „această încercare de creare artificială de tensiuni şi destabilizare în regiune şi în legătură cu Republica Moldova”.

MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii şi provocatoare, precum şi la abţinerea de la orice declaraţii şi acte care pot afecta stabilitatea regiunii şi a Republicii Moldova.

Ministerul de Externe de la Moscova a transmis vineri un comunicat legat de Transnistria, în condiţiile în care susţine că Ucraina ar pregăti o „provocare militară” acolo, şi avertizează SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”, considerând că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei din teritoriul separatist al Republicii Moldova va fi considerată „un atac împotriva Federaţiei Ruse”, iar forţele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”.

Guvernul de la Chişinău, prin Ministerul său de Externe, consideră „provocatoare” declaraţia transmisă vineri de Ministerul de Externe de la Moscova, care ameninţă cu o intervenţie în Transnistria în cazul ar considera că trupele sale de acolo ar fi în pericol în urma unei „invazii” ucrainene. Autorităţile Republicii Moldova avertizează că astfel de declaraţii sunt nefondate şi sunt făcute pentru a manipula opinia publică, transmite Agerpres.

„Mesajele lansate în ultimele zile în spaţiul public de către autorităţile Federaţiei Ruse privind presupusele provocări din partea forţelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului”, precizează într-un comunicat Ministerul de Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău.

„Autorităţile Republicii Moldova au dezminţit aceste declaraţii drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situaţia de securitate în regiune este stabilă”, asigură ministerul condus de Nicu Popescu.

În contextul în care Moscova se teme de un atac asupra trupelor şi muniţiilor pe care le are în Transnistria, Chişinăul reiterează „necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi a stocurilor de muniţii din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Moscova şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată la nivel internaţional nu a fost pusă niciodată în practică.

„Reiterăm poziţia autorităţilor moldoveneşti privind reglementarea exclusiv paşnică a conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internaţional”, adaugă executivul de la Chişinău.

„În acest context, considerăm drept provocatoare declaraţia de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi reiterăm necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi stocurilor de muniţii din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, conchide comunicatul MAEIE.

VIDEO & FOTO | Acum exact un an, la graniță. Cum a fost pentru grănicerii ucraineni primul contact cu rușii, în zorii lui 24 februarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here