Mafia olandezo-marocană, suspectată de uciderea jurnalistului Peter de Vries

Jurnalistul olandez, Peter R.de Vries, în vârstă de 64 de ani, este cunoscut în Ţările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete grele de crimă organizată. Washington Post notează că a apărut constant ca purtător de cuvânt al victimelor, dar și ca sfătuitor al unor martori-cheie.

Autoritățile au reținut inițial trei bărbați, dar ulterior l-au eliberat pe unul, spunând că nu mai este suspect. Un cetățean polonez de 35 de ani și un tânăr de 21 de ani din Rotterdam rămân în custodie, potrivit poliției.

De Vries sfătuise un martor cheie în procesul mediatizat al presupusului lider al unei bande, un personaj pe care autoritățile l-au numit „o mașină unsă de ucis”.

Olanda are una dintre cele mai reduse rate de criminalitate violentă din Europa, mai notează publicați americană, dar țărmul său lung, numeroasele porturi și infrastructura excelentă au făcut țara un centru major pentru traficul de droguri, lucru scos în evidență de Interpol.

La mijlocul anilor 2010, mai multe crime legate de droguri au determinat autoritățile să ia măsuri împotriva unui grup olandez-marocan, cunoscut sub numele Marengo. Poliția a arestat mai mult de o duzină de presupuși membri în legătură cu crimele, dar presupusul șef, Ridouan Taghi, a reușit ani buni să evite custodia autorităților.

O reușită major a avut loc în martie 2018, când procurorii au anunțat cooperarea unui membru al bandei, cunoscut sub numele de Nabil B., care, în schimbul unei sentințe mai ușoare, a depus mărturie împotriva lui Taghi și a altor persoane, pe 1.500 de pagini.

Aproximativ o săptămână mai târziu, fratele lui Nabil B. a fost ucis în ceea ce procurorii au spus ulterior că fusese o lovitură de represalii comandată de Taghi.

De asemenea, autoritățile îl suspectează pe Taghi de uciderea avocatului Derk Wiersum, care a avut loc în septembrie 2019. Avocatul îl reprezentase pe Nabil B. „Devine Olanda un narco-stat?”, se întreba BBC, la acea vreme.

Până la arestarea sa, într-un cartier bogat din Dubai, în decembrie 2019, Taghi devenise unul dintre cei mai căutați fugari din Europa.

Taghi neagă acuzațiile. Avocatul său nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

În timp ce Taghi aștepta să fie judecat, martorul cheie împotriva lui a dorit să se sfătuiască cu Peter R. de Vries.

Jurnalistul și-a făcut un nume în anii 1980, acoperind răpirea magnatului de bere Freddy Heineken, în cele din urmă depistându-l în Paraguay pe unul dintre răpitorii. Ulterior, el a câștigat un premiu Emmy pentru investigarea dispariției, în 2005, a adolescentei americane Natalee Holloway, în Aruba.

Unul dintre răpitorii lui Heineken a fost condamnat pentru amenințări la adresa lui de Vries. În 2019, jurnalistul a spus că procurorii i-au spus că Taghi a angajat un asasin pentru a-l ucide – lucru pe care presupusul șef al mafiei, care pe atunci se ascundea, l-a negat într-o scrisoare adresată lui de Vries.

În ciuda pericolului de a-l sfătui pe Nabil B., care recent a spus că nu va depune mărturie din cauza temerilor legate de siguranță, de Vries nu a folosit bodyguarzi și era pe cont propriu când a părăsit studioul RTL din Amsterdam, marți seara, potrivit Algemeen Dagblad.

Potrivit Associated Press, autoritățile au refuzat să spună dacă de Vries a primit protecția poliției.

Președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat în reședința sa privată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here