Magistrați din „gherila” Liei Savonea, fosta șefă CSM, s-au înscris în concursul de promovare la Înalta Curte

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Mai mulți magistrați apropiați de fosta șefă CSM, Lia Savonea, s-au înscris la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte. Sunt 14 posturi vacanțe la această instanță, cele mai multe la Secția de contencios admnistrativ și fiscal – 7 posturi și la Secția penală – 5 posturi, relatează Ziare.com.

Pe lista celor care s-au înscris se numără mai mulți judecători considerați apropiați ai Liei Savonea, potrivit unor surse din magistratură: Alina Ghica – vicepreședinte la Curtea de Apel București, Vasile Bicu – Curtea de Apel București, Ileana Tirica – fost purtător de cuvânt al Curții de Apel București, Mariana Hortolomei – Curtea de Apel București, Marius Cristian Epure – președintele Curții de Apel Constanța, Adina Ponea- președintele Curții de Apel Craiova și Maria Andrieș- fost președinte al Curții de Apel Suceava – numită inspector judiciar la Inspecția Judiciară în iulie 2019.

Lista completă a celor care s-au înscris în această procedură, 45 de judecători au fost admiși, pe site-ul CSM.

O parte dintre cei care s-au înscris la acest concurs au fost respinși, la finalul anului trecut, de Secția pentru judecători a CSM, după ce mai mulți membri ai Consiliului le-au dat nota cea mai mică, 1, în contextul în care punctajul maxim era notă 10. Printre aceștia: Alina Ghica, Vasile Bicu și Marius Cristian Epure. Imediată după anunțarea rezultatelor, Lia Savonea a cerut schimbarea regulamentului de promovare și a avut o ieșire nervoasă. Era un semn că puterea ei era în declin.

„Am ratat atribuția de înaltă responsabilitate de a promova cei mai buni judecători”, „personal nu sunt mulțumită deloc cu felul în care a decurs interviul”, „regulamentul cred că ar trebui modificat de îndată”, „poate că ar trebui să ne gândim și la niște modificări legislative pe zona de promovare la Înalta Curte” sau „a fost absolut flagrantă abdicarea noastră de la ceea ce ne-am propus și ne-am promis unii altora” – au fost o parte din declarațiile făcute de Lia Savonea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here