Mahler: Am avut pacienţi care au semnat să nu fie duşi în ATI. După ce ajunge în stare critică, pacientul acceptă transferul, dacă este loc

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că au fost pacienţi diagnosticaţi cu COVID care au acceptat oxigeno-terapia, dar au semnat să nu fie duşi în Terapie Intensivă, aceştia acceptând transferul atunci când ajungeau într-o stare critică, dacă mai era loc liber, transmite News.ro.

Beatrice Mahler a fost întrebată, sâmbătă, la Maratonul Informării, dacă mai sunt pacienţi cu COVID trataţi pe holurile unităţilor spitaliceşti.
“Încă da. Încă în Bucureşti sau la Marius Nasta nu simţim o scădere a numărului de cazuri care se prezintă şi care au nevoie de un pat şi de terapie intensivă. Din păcate, atunci când te confrunţi cu o tulpină Delta extrem de contagioasă, riscul ca numărul de cazuri să fie foarte mare şi de aici să selectezi un număr mare de persoane cu forme critice de boală şi dacă mai punem peste acest lucru şi frica care a venit ca un cuvânt de ordine în acest val patru în mintea tuturor celor care s-au îmbolnăvit, avem practic situaţia extrem de dificilă prin care trecem în acest moment, în care vin oameni şi la noi la Nasta am avut mai mulţi pacienţi care la început în momentul în care au venit chiar dacă au acceptat-o oxigeno-terapia au semnat în foaie că ei stau în spital să nu fie duşi în Terapie Intensivă. Această frică este reală. Sigur, ulterior după ce pacientul ajunge într-un moment critic acceptă transferul în terapie dacă este loc”, a explicat Beatrice Mahler.
Ea a mai declarat că nu este normal ca pacienţii cu COVID la debutul bolii sau când sunt acasă să primească antibiotice cu spectru larg.
“Indicaţia de antibiotic pentru un pacient cu infecţie virală sau pneumonie indusă de virusul Sars-COV-2 poate să existe, dar în situaţii excepţionale, nu atunci când ai analize sau dovezi că pacientul respectiv are o suprainfecţie bacteriană.  În spitale se întâlnesc astfel de situaţii la pacienţii critici, dar nici într-un caz acasă, nici într-un caz la debut de simptomatologie nu e normal să vedem reţete cu tavanic sau alte antibiotice cu spectru larg. E o pandemie de antibioterapie”, a mai afirmat Managerul Institutului „Marius Nasta”.
Medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat: „Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supravieţui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supravieţuiască”, este mesajul dur spus de dr. Apostolescu, la Maratonul Informării.
Dr. Letiţia Coriu, şeful secţiei de terapie Intensivă de la Spitalul Colţea, a dat exemplul a două femei – mamă şi fiică – decedate din cauza COVID-19. Prima a murit fiica, iar pe patul de Terapie Intensivă a ajuns, apoi, mama, asistentă. Amândouă au decedat, iar soţul asistentei nu şi-a putut înmormânta fiica şi soţia, pentru că şi el avea COVID-19.
„Sunt familii întregi care mor. Am avut angajata spitalului, care avea doar obezitate, care nu s-a vaccinat şi care lucra la unul dintre compartimentele spitalului. Întâi s-a îmbolnăvit fata, de 37 de ani, am tras de ea cu tot ce s-a putut, dar a murit. Apoi a intrat pe acelaşi pat mama. Ventilate mecanic amândouă multe zile… A murit şi mama. Tot în perioadă de contagiozitate, tatăl practic nu a putut să le înmormânteze pe niciuna din ele, conform regulilor”, spune dr. Coriu.
Aceasta spune că mulţi dintre cei care ajung la spital în această perioadă sunt pacienţi tineri, majoritatea şoferi de 37 – 40 de ani, care nu poartă mască, nu ascultă sfatul medicilor şi, de cele mai multe ori, nu au contact nici cu medicul de familie, pentru că sunt persoane care lucrează în ture şi sunt extrem de ocupate.
„Sunt persoane tinere care ne-au murit. Foarte puţini oameni tineri au supravieţuit în acest val. Şi au supravieţuit cei care au avut voinţă puternică.
Majoritatea oamenilor cu COVID au depresii severe. Am fost nevoiţi să chemăm psihiatrul de foarte multe ori şi deja avem obiceiul de a le da antidepresive de la început, pentru că altfel nu luptă, nu comunică cu kinetoterapeutul (…), nu au voinţă să treacă în ziua următoare, să stea pe burtă cu mască. Antivacciniştii majoritari care au venit la noi în secţie, neavând încredere în noi, nu acceptă masca, vor să plece acasă. Am avut pacient doar cu obezitate, tânăr, care s-a prezentat la Spitalul Floreasca şi a plecat de acolo cu 70% saturaţie, pentru că se baza pe un concentrator acasă.
S-a întors la noi, cu intervenţii, cu plânsete, că este în salvare şi nu are unde să îl ducă. Şi şi la noi, culmea, după ce s-a văzut pus pe non-invaziv, a spus că el trebuie să plece, că nu mai suportă şi are dispozitivele la domiciliu, nu mai trebuie să stea ân spital. Avem femei tinere, cu diverse comorbidităţi care nu s-au descoperit până la momentul COVID, ci în momentul în care au făcut COVID, pentru că aceste comorbidităţi cu imunitate scăzută pot să ducă către un COVID sever”, mai spune dr. Letiţia Coriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here