Majoritatea suedezilor susţin aderarea la NATO

Majoritatea suedezilor sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO, potrivit unui sondaj publicat joi, în timp ce partidul de guvernământ se pregăteşte pentru o dezbatere privind o posibilă renunţare la politica de nealiniere militară dusă până în prezent de Suedia, relatează AFP, citată de Agerpres.

O majoritate de 51% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO, potrivit acestui sondaj realizat de Institutul Novus, în timp ce numai 45% aveau această opinie în urmă cu o săptămână.

Sondaje recente realizate de alte institute au indicat, de asemenea, că majoritatea suedezilor doresc ca ţara lor să se alăture alianţei militare, o schimbare în opinia publică cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar acum opinia publică este influenţată şi de dezbaterea în curs privind o aderare la NATO în Finlanda, unde parlamentul a început miercuri să discute această problemă, a indicat Institutul Novus.

Guvernul finlandez a înmânat săptămâna trecută parlamentarilor o ”cartă albă” care subliniază că numai o aderare la NATO poate beneficia de ”umbrela” articolului său 5 de apărare colectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here