Marea Britanie a inițiat producția unui vaccin, chiar dacă acesta nu și-a dovedit încă eficacitatea. Acest lucru atrage anumite pericole

Un milion de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători britanici, au fost deja lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie, deşi încă nu a început testarea acestui vaccin, a anunţat echipa de cercetători de la Universitatea Oxford, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Vaccinul, denumit „ChAdOx1 nCoV-19”, este unul dintre cele aproximativ 70 de potenţiale vaccinuri împotriva noului coronavirus aflate în faza de dezvoltare pe plan mondial, dintre care pentru cel puţin cinci s-a început testarea preliminară pe oameni.

Cercetătorii britanici recrutează acum voluntari pentru testare preliminară (faza 1) şi recunosc că începerea producţiei vaccinului este o decizie riscantă, întrucât dozele produse vor fi inutile dacă în final se dovedeşte că vaccinul lor nu este eficient.

„Am început producţia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scară redusă, ci cu o reţea de producători în şapte locaţii diferite din lume”, a declarat presei Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford, el estimând că până în septembrie se va încheia şi testarea vaccinului.

Adrian Hill a mai precizat că trei dintre aceste locaţii sunt reprezentate de producători britanici, două sunt în alte state europene şi câte una în India şi China, dar nu a dat prea multe detalii despre finanţarea producţiei, menţionând doar că estimează un cost iniţial de zeci de milioane de lire sterline.

Marea Britanie se numără printre ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, înregistrând până vineri 108.692 cazuri, din care 14.576 de decese.

Efecte secundare

Corespondentul pe sănătate și știință al podcast-ului BBC Global News, James Gallagher, a discutat despre cât de siguri sunt cercetătorii privind eficiența vaccinului.

„Este un lucru dificil. Pentru că nici măcar nu l-au testat pe om. Testele debutează abia săptămâna viitoare. Deci, ei sunt foarte optimiști că ceea ce au configurat va funcționa (…) Dar marea întrebare este dacă va funcționa vaccinul. Ei dau ca septembrie termenul de obținere a vaccinului”, a explicat jurnalistul.

Practic, se va lucra în ritm accelerat. De obicei, dezvoltarea unui vaccin are nevoie de o perioadă lungă de timp, deoarece trebuie eliminată prin teste întreaga plajă de efecte adverse posibile. Prin urmare, cu cât mai alert este ritmul, cu atât mai mare este pericolul unor reacții adverse.

„Problema cu vaccinul este că nu îl vom da câtorva oameni, ci unor largi pături umane, milioane și milioane. E un vaccin conceput să elibereze fiecare țară de coronavirus. Chiar și dacă, să zicem, vaccinul are niște efecte secundare minore, când îl furnizezi unor populații, vei avea un număr mare de oameni cu efecte secundare. Prin urmare, a te asigura că acest vaccin este incredibil de sigur este o prioritate uriașă”, a subliniat jurnalistul BBC.

De asemenea, când se lucrează la fabricarea unui vaccin trebuie luată în calcul și iminența unei mutații la nivelul virusului. „Asta este, de exemplu, problema cu vaccinul pentru gripă, pentru că gripa suferă mutații rapide. Așa că, iarnă de iarnă, vaccinul de anul trecut nu mai este valid și trebuie s-o iei de la zero. Acest virus nu se schimbă atât de rapid precum gripa. Dar întrebarea tot rămâne: cât de des trebuie să actualizezi vaccinul?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here