Marea Britanie agită apele. Decizie în premieră a Londrei după Războiul Rece: își va mări cu 40% arsenalul nuclear, la 260 de focoase

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunţe marţi că Regatul Unit creşte cu „peste 40%” plafonul ogivelor nucleare pe care Regatul este autorizat să le stocheze, dezvăluie presa britanică, o schimbare a doctrinei nucleare pe care Downing Street o justifică invocând atât ameninţarea reprezentată de Rusia şi China, cât şi ameninţarea teroristă, relatează News.ro, care citează AFP.

Downing Street a anunţat într-un comunicat că Boris Johnson prezintă marţi în Parlament concluziile unui raport cu privire la Apărare, Securitate şi Politica Externă a Marii Britanii, care va stabili linia Guvernului în următoarele decenii.

The Guardian şi The Sun, care au consultat documentul – de 100 de pagini -, scriu că Guvernul prevede să crească la 260 numărul maxim de focoase – după ce Regatul Unit s-a angajat anterior să-şi reducă arsenalul la 180 de ogive până la mijlocul anilor 2020.

Presa britanică scrie că Downing Street invocă o „panoplie tot mai mare de ameninţări tehnologice şi doctrinale” în vederea justificării acestei schimbări de direcţie – fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece.

În raport se avertizează împotriva „posibilităţii realiste” ca o grupare teroristă „să reuşească să lanseze un atac (de tip chimic, biologic, radiologic sau nucelar) CBRN până în 2030”, dar şi împotriva „ameninţării active” şi „provocării sistemice” pe care o reprezintă Rusia şi China.

„O disuasiune nucleară minimă, credibilă şi independentă, afectată Apărării NATO, rămâne esenţială în vederea garantării securităţii noastre”, se arată în raport.

Această chimbare de direcţie intervine în contextul în care Londra caută să se repoziţioneze după Brexit ca o putere de neocolit pe scena internaţională, în baza conceptului de „Global Britain”.

Ea „încalcă angajamentele pe care (Londra) şi le-a asumat în cadrul Tratatului Neproliferării Nucleare (NPT)”, a denunţat luni, într-un comunicat, Campania Internaţională pentru Abolirea ArmamentuluiNuclear (ICAN).

„Decizia Londrei de a-şi creşte stocul de armament de distrugere în masă – în toiul unei pandemii – este iresponsabilă, periculoasă şi încalcă dreptul internaţional”, denunţă directoarea ICAN Beatrice Fihn.

Grupul Campaign for Nuclear Disarmament (CND) vede în acest lucru „primul pas către o nouă cursă a înarmării nucleare” şi denunţă decizia Londrei drept o „enormă provocare pe scena mondială”.

„În timp ce lumea luptă cu pandemia (covid-19) şi haosul modificărilor climatice, este incredibil că Guvernul nostru alege să crească arsenalul nuclear britanic”, subliniază secretarul general al CND Kate Hudson.

„Aţâţarea tensiunilor mondiale şi rispirea resurselor este o abordare iresponsabilă şi potenţial dezastruoasă”, denunţă ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here