Marea Britanie | O moţiune de cenzură contra premierului Boris Johnson va fi supusă la vot

Premierul britanic Boris Johnson va face obiectul unei moţiuni de cenzură luni seară, după ce a fost atins pragul necesar de parlamentari conservatori, a anunţat luni Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, structură responsabilă pentru probleme de organizare internă, transmit Reuters, AFP şi DPA, citate de Agerpres.ro.

”Pragul de 15% dintre parlamentari care cer un vot de încredere în şeful Partidului Conservator a fost depăşit”, a declarat Graham Brady într-un comunicat.

Votul se va desfăşura între orele locale 18:00 şi 20:00 (17:00 şi 19:00 GMT), iar rezultatul va fi anunţat la scurt timp.

”În această seară există şansa de a se pune capăt lunilor întregi de speculaţii şi de a permite guvernului să tragă o linie şi să meargă mai departe. Prim-ministrul salută oportunitatea de a-şi prezenta cazul în faţa membrilor parlamentului şi să le amintească faptul că, atunci când sunt uniţi şi concentraţi pe chestiuni care contează pentru alegători, nu există o forţă politică mai impresionantă”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Şeful executivului britanic se confruntă cu o presiune în creştere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de COVID-19. Boris Johnson chiar a primit o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel.

Pentru destituirea şefului executivului britanic este necesar ca 180 de parlamentari conservatori să voteze contra lui, prag despre care unii membri ai Partidului Conservator afirmă că ar fi dificil de atins. În cazul în care moţiunea va trece, atunci Partidul Conservator va trebui să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here