Marea Britanie pune Africa de Sud pe lista roşie, după ce oamenii de ştiinţă au atras atenţia cu privire la „cea mai gravă variantă” de Covid-19

Africa de Sud a fost inclusă de Anglia pe lista roşie privind călătoriile după ce oamenii de ştiinţă au atras atenţia cu privire la ceea ce este considerat a fi cea mai gravă variantă de Covid-19 identificată până în prezent, informează The Guardian, citat de News.ro.

Sute de oameni care au revenit recent din Africa de Sud, unde a fost detectată varianta B.1.1.529, vor fi localizaţi şi le vor fi oferite teste pentru a fi evitată introducerea unei noi tulpini, considerată cea mai transmisibilă şi neafectată de imunizare.

Surse de la Palatul Whitehall au spus că varianta reprezintă „o ameninţare posibil semnificativă la programul de vaccinare pe care trebuie să îl protejăm cu orice preţ”.

Varianta, care a fost identificată marţi, a atras îngrijorări pentru că „duce un număr extrem de mare” de mutaţii, ceea ce înseamnă să proteina spike arată acum foarte diferit de versiunea pentru care a fost conceput vaccinul.

Cele mai recente date, prezentate marţi de oamenii de ştiinţă din Africa de Sud, dezvăluie că varianta pare să fie mult mai transmisibilă şi că este deja prezentă în provincii din ţară.

Africa de Sud se află pe lista roşie şi zborurile sunt interzise începând de vineri, iar oficialii analizează mai multe măsuri privind călătoriile, inclusiv dacă ar trebui reintroduse testele PCR pentru cei care sosesc în ţară. Călătorii care primesc rezultat pozitiv sunt încurajaţi să facă teste PCR, ca rezultatele să fie secvenţiate pentru variante.

În prezent, niciun caz de Covid-19 provocat de noua variantă nu a fost detectat în Regat.

Ewan Birney, directorul general adjunct al European Molecular Biology Laboratory şi membru al Spi-M, care consiliază guvernul britanic, a cerut restricţii de călătorie de „cod roşu” sau includerea pe lista roşie a Africii de Sud, în timp ce puterea de transmitere a noii variante este analizată. El a spus că există riscul ca pandemia să ia din nou avânt.

El a îndemnat ţările să nu facă din nou greşeala de a nu acţiona rapid.

Noua tulpină, B.1.1.529, a fost identificată în contextul creşterii numărului de cazuri în Gauteng, zonă urbană din care fac parte Pretoria şi Johannesburg.

Primul caz legat de această variantă a fost decatat în Botswana, pe 11 noiembrie, şi un alt caz a fost descoperit în Hong Kong, la un bărbat care revenise de curând din Africa de Sud.

În ultimele 48 de ore, cercetătorii sud-africani au analizat testele PCR din regiunea Gauteng şi au descoperit că noua variantă pare să fie în spatele creşterii numărului de cazuri, cu 90% în ultimele săptămâni.

La nivel naţional, numărul zilnic de infecţii descoperite în Africa de Sud a fost de 1.200, miercuri, faţă de 106 cu o lună în urmă.

Organizaţia Mondială a Spnătăţii a transmis că monitorizează îndeaproape varianta raportată şi este aşteptat să covoace o întâlnire vineri pentru a hotârî dacă ar trebui desemnată variantă de „interes” sau „îngrijorare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here