Marea Britanie susține că echipe ruse ale FSB, specializate în lovituri de stat, ar fi primit ordin să pregătească preluarea puterii în marile orașe ucrainene

Marea Britanie crede că puternica agenție de spionaj FSB a Rusiei a primit sarcina de a încerca să organizeze lovituri de stat în marile orașe ale Ucrainei imediat după orice invazie lansată de Kremlin, relatează The Guardian.

Planul, pentru care nu au fost furnizate dovezi, ar fi realizat în doi paşi: mai întâi, Rusia ar lovi obiective militare, după care ar împrejmui Kievul şi alte oraşe mari, ca apoi agenţii FSB să intervină pentru a încerca să instaleze lideri pro-ruşi la putere.

Marea Britanie consideră că este scenariul principal urmărit de Kremlin în vederea schimbării regimului deoarece, pe acestă cale, ar fi evitat un război urban riscant şi sângeros.

În Ucraina există destul de mult scepticism că ar fi posibilă instalarea unei guvernări pro-Kremlin, la Kiev sau în alte oraşe, chiar şi în contextul unei incursiuni militare, având în vedere ostilitatea publică profundă a ucrainenilor faţă de Moscova.

Sursele occidentale au exprimat la rândul lor îngrijorări că, în ciuda acestei situaţii, liderul de la Kremlin ar putea să subestimeze acest factor.

„Valuri de aprecieri excesiv de optimiste sunt inculcate până la vârful conducerii de la Kremlin”, a dezvăluit un oficial.

Tabloidul german Bild a scris la începutul acestei luni despre un plan similar în mai mulţi paşi, citând ca sursă un serviciu de informaţii străin. Rusia ar merge până la a numi un Parlament pro-Kremlin şi aresta activişti şi lideri ai opoziţiei ucrainene.

În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că ziarul german a „depăşit toate limitele posibile ale umanităţii, moralităţii şi eticii autentice”.

Pe de altă parte, SBU, agenţia de informaţii externe a Ucrainei şi alte agenţii au furnizat în repetate rânduri dovezi ale amestecului FSB în ţară începând din 2014, când s-au declanşat ostilităţile între cele două ţări. La sfârşitul anului trecut, SBU a anunţat că a descoperit un complot de a aduce ilegal explozibili din Crimeea ocupată.

Zelenski spunea la sfârşitul lunii noiembrie că a fost deconspirat un complot privind o lovitură de stat despre care oficialii au precizat că fusese pus la cale de un ofiţer FSB alături de dezertori ai Ministerului ucrainean de interne, fugiţi în Crimeea.

În fruntea Serviciului al 5-lea al FSB, însărcinat cu operaţiunile de spionaj în foste state sovietice, se află Serghei Beseda, cel suspectat de Ucraina că ar fi luat parte la tentativa eşuată de reprimare violentă a protestelor populare anti-Moscova din 2013-2014. Acesta susţine că se afla în Ucraina pentru a asigura protecţia ambasadei Rusiei în vremuri tulburi.

Responsabilitatea pentru Ucraina în cadrul FSB revine direcției a cincea, responsabilă pentru operațiunile de informații din fostele state sovietice. Șeful acestei direcții este Serghei Beseda, care a fost inclus pe listele de sancțiuni din SUA, UE și Marea Britanie în 2014.

Beseda este suspectat de Ucraina că ar fi luat parte la tentativa eşuată de reprimare violentă a protestelor populare anti-Moscova din 2013-2014. Acesta susţine că se afla în Ucraina pentru a asigura protecţia ambasadei Rusiei în vremuri tulburi.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că situaţia este „foarte, foarte periculoasă” în Ucraina şi că o invazie rusă este posibilă „în următoarele 48 de ore”, îndemnându-l pe Vladimir Putin să facă un pas înapoi din pragul „dezastrului”, relatează AFP şi Reuters.

„Trebuie să înţelegem că este o situaţie foarte, foarte periculoasă şi dificilă. Suntem în pragul dezastrului, dar este încă timp pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin să facă un pas înapoi, iar ceea ce îndemnăm pe toată lumea este să se angajeze în dialog”, a declarat Boris Johnson, într-un discurs transmis de televiziunile britanice.

În condiţiile în care Kievul a acuzat Washingtonul şi Londra de alarmism privind riscurile unei intervenţii ruse iminente, Boris Johnson dă asigurări că „probele sunt foarte clare”: „Există circa 130.000 de soldaţi comasaţi la frontiera ucraineană şi tot felul de alte semne care indică pregătiri serioase de o invazie”.

„Semnele arată, aşa cum a spus preşedintele (american Joe) Biden, cel puţin că pregătesc ceva care ar putea avea loc în următoarele 48 de ore”, a afirmat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here