Marea Britanie | Vânzările cu amănuntul au scăzut mult sub așteptări

Sursa: Pexels

Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut în iunie, automobiliştii reducând consumul de combustibil din cauza preţuri record, dar declinul a fost totuşi sub aşteptări, potrivit datelor oficiale, citate de Reuters, preluat de News.ro.

Volumul vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 0,1% comparativ cu cel din luna mai, a anunţat vineri Oficiul Naţional de Statistică.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o scădere lunară de 0,3%.

”După luarea în considerare a creşterii preţurilor, vânzările cu amănuntul au scăzut uşor în iunie şi, deşi rămân peste nivelul lor de dinainte de pandemie, tendinţa mai largă este de scădere”, a spus Heather Bovill, statistician al ONS.

În perioada aprilie-iunie, volumul vânzărilor a scăzut cu 1,2%.

Excluzândă carburanţii pentru automobile, volumul vânzărilor în iunie a crescut cu 0,4% faţă de luna mai, comparativ cu o scădere prognozată de 0,4%.

Volumul vânzărilor de carburanţi pentru automobile a scăzut cu 4,3%, consemnând cea mai mare scădere după octombrie anul trecut, când lipsa şoferilor de camion a declanşat un val de panică pentru cumpărarea de benzină şi motorină.

O scădere lunară din mai a fost estimată a fi mai severă decât se credea iniţial, arătând o scădere de 0,8% faţă de aprilie, comparativ cu un declin raportat iniţial de 0,5%.

Economia Marii Britanii simte presiunea inflaţiei, care este pe cale să atingă două cifre, determinată în mare parte de creşterea vertiginoasă a preţurilor combustibililor.

Banca Angliei ar urma să majoreze ratele dobânzilor pentru a şasea oară din decembrie, pe 4 august, ceea ce ar putea contribui la frânarea creşterii economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here