Mariupol, oraş strategic, a fost lovit de explozii încă de la orele dimineţii

Sursa: mil.eng.ru

Bombardamente au avut loc, joi, încă de la primele ore ale dimineţii, la periferia oraşului Mariupol, principalul port al Ucrainei, situat în sud-estul ţării. Unii locuitori au început să îşi facă bagajele pentru a fugi din oraş, după ce Rusia a invadat Ucraina, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Mariupol are o importanţă strategică foarte mare pentru exporturile Ucrainei datorită oţelăriilor sale. De asemenea, oraşul se află la numai 10 km distanţă de regiunile separatiste declarate în această săptămână independente, Doneţk şi Lugansk.
Iniţial, unii locuitori au încercat să îşi desfăşoare activităţile zilnice, deşi sunetele exploziilor se auzeau deja la periferia oraşului. Însă, majoritatea magazinelor nu şi-au deschis uşile, iar oamenii au început să îşi facă bagajele şi să fugă din oraş.
„Ne adăpostim”, a spus o femeie.
Un alt locuitor, Yulia, în vârstă de 17 ani, a transmis prin intermediul aplicaţiei Telegram: „Avem un adăpost în casa noastră, dar nu ştiu dacă este suficient de mare şi dacă este atât de sigur”.
O tânără în vârstă de 19 ani, care s-a identificat drept Ira, a spus că „a urmat liniştea, momentan, după exploziile de dimineaţă. Toate comunicaţiile (electronice) funcţionează”.
Separatiştii pro-ruşi nu au atacat Mariupol când au ocupat zone din estul Ucrainei în conflictul care a început în 2014. Cucerirea oraşului ar permite Rusiei să anexeze Crimeea la enclavele separatiste şi să obţină în întregime controlul asupra coastei Mării Azov. În acest mod, Kremlinul ar intensifica presiunea economică asupra guvernului Ucrainei.
La vest de oraş, martori citaţi de Reuters au observat un nor de fum provenit dintr-un incendiu al unei instalaţii militare.
O coloană ucraineană de tancuri a fost surprinsă lângă Mariupol. Soldaţii din tancuri gesticulau arătând semnul victoriei maşinilor care treceau, vehiculele claxonând, la rândul lor, în semn de sprijin.
În oraşele Mangush şi Beryansk, de la Marea Azov, oamenii au luat cu asalt benzinăriile şi bancomatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here