„Mătușa Tamara” s-a reîncarnat. Menajera prin care Tudorache este acuzat că ar fi luat șpăgile este, de fapt, mătușa fostei soții

Foto: INQUAM/George Călin

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a ajuns vineri dimineața la Tribunalul București. Acesta le cere judecătorilor să-l scape de plata cauțiunii de 1 milion de euro, în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Daniel Tudorache nu a făcut declaratii la intrarea în instanță. Avocatul său însa a venit cu câteva precizări. Potrivit acestuia, Tudorache este despărțit și divortat din 1993 de Adina Tudorache. „Menajera nu este menajeră. Este mătușa doamnei Tudorache. Între timp a mai fost căsătorit de două ori”, a declarat avocatul.

Anchetatorii vorbesc de șpăgi în excursii de lux și diamante plătite prin intermediul fostei soții și a menajerei.

Conform avocatului, Daniel Tudorache este nevinovat, deci nu trebuie să plătească nicio cauțiune: „S-a speculat foarte mult. Diamantele, banii, bunuri pe care le poate avea oricine.”

Vineri este chiar termenul limita până la care fostul edil trebuie să depună la DNA cauțiunea de 1 milion de euro. Tot până vineri, fosta sa soție, Adina Tudorache, trebuie să depună o cauțiune de 200.000 de euro, iar afaceristul Ion Niță, zis „Ochelaristu’”, are stabilită o cauțiune de 75.000 de euro.

Dosarul „Mătușa Tamara”

Apariția mătușii în ecuație amintește de dosarul celebru „Mătușa Tamara”, ce l-a avut ca protagonist pe fostul premier Adrian Năstase.

În dosarul „Mătuşa Tamara”, Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, preşedinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier şi fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, Melinescu și Năstase s-au întâlnit în noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informându-l pe politician (pe atunci deputat) că în cadrul ONPCSB exista în lucru un dosar privind depunerea de către Dana Năstase a sumei de 400.000 de dolari într-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai târziu HVB Bank). Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca dosarul până după alegeri, iar după numirea în funcția de președinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectivă, pe care i-ar fi înmânat-o lui Ristea Priboi, la acea dată consilier al lui Adrian Năstase. De fața s-ar fi aflat și controversatul om de afaceri Genică Boerică, care apare în dosar ca martor al acuzării.

Conform rechizitoriului, informațiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat că suma depusă de Dana Năstase nu era justificată de venituri.

„Potrivit unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător, reieșea că suma de 400.000 USD, depusa în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri și a altor bunuri de valoare de către mătușa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara, care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezești pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy și Lalique, obiecte valoroase de mobilier și 30 piese bijuterii aur totalizând cca. 600 grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură. Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia și proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declarație de bună credință”, arătau procurorii.

Acuzațiile DNA la adresa lui Tudorache

Revenind la Daniel Tudorache, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul edil, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor.

În acelaşi dosar s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de alte două persoane fizice, fosta soţie şi o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influenţă.

Totodată, celor trei inculpaţi li s-au fixat cauţiuni care trebuie depuse până în 27 noiembrie, după cum urmează:

  • 1.000.000 euro – Daniel Tudorache
  • 200.000 euro – fosta soţie
  • 75.000 euro – persoană fizică aflată în anturajul primarului

„În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sector 1.  În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plată la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor)”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, în schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă.

„”În activităţile descrise, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenţei. De altfel, există suspiciunea rezonabilă căprimarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”, susţine DNA.

Conform sursei citate, în perioada în care a ocupat funcţii publice (2008-2018), Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obţinute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soţia şi  menajera), care au acţionat ca proprietarii aparenţi ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

DNA arată că banii astfel introduşi în circuitul civil ar fi fost utilizaţi pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din ţară, cât şi din străinătate, autoturisme, imobile, şcoli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here