PSD, ALDE, UDMR vor să fixeze data parlamentarelor. Orban: Alegerile trebuie să fie, conform prevederilor constituţionale, pe 6 decembrie

Foto: INQUAM/George Călin

Premierul Ludovic Orban a afirmat că data alegerilor parlamantare trebuie să fie 6 decembrie pentru a se încadra cu prevederile constituţionale şi cu necesităţile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament, transmite News.ro.

Ludovic Orban a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, care este poziţa sa legată de existenţa unei propuneri legislative ca Parlamentul să fixeze data alegerilor parlamentare, nu Guvernul.

“În urma deciziei Curţii Constituţionale, care este destul de ciudată, reiese cumva că pot şi Parlamentul şi Guvernul să stabilească data alegerilor. Dar că cel care decide cine stabileşte data alegerilor este Parlamentul. Dacă aşa a decis Curtea Constituţională că Parlamentul este cel care hotărâşte dacă Parlamentul sau Guvernul decide data alegerilor, mai mult ca sigur că Parlamentul va vrea să decidă ei data alegerilor şi pentru alegerile parlamentare. Le spun doar atât, alegerile parlamentare trebuie să fie, conform prevederilor constituţionale, pe 6 decembrie. Este data care se încadrează din toate punctele de vedere cu prevederile constituţionale şi cu necesităţile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament”, a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit Hotnews, ​​PSD, ALDE şi UDMR vor ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament, şi nu de Guvern cum prevede legislaţia actuală. Un proiect de lege în acest sens a fost depus sub semnătura lui Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR) care cer adoptarea în procedură de urgenţă. În expunerea de motive, iniţiatorii explică cum, potrivit legii, data alegerilor poate fi stabilită între 6 decembrie 2020 şi 15 martie 2021, lăsând Guvernului „o marjă largă de apreciere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here