Medicul care a zis adevărul despre cazurile de coronavirus din Rusia, arestat când dona măști și mănuși la două spitale

Captură video

În state precum Rusia și China, pandemia de coronavirus a făcut și mai apăsătoare viața celor care îndrăznesc să critice regimul sau să semnaleze slăbiciunile sistemului. Medicii chinezi care au încercat să avertizeze lumea cu privire la coronavirus au fost pedepsiți exemplar. Lucrurile stau la fel și în Rusia lui Putin, care până recent nu recunoștea existența Covid-19 pe teritoriul său. Între timp, și aici bilanțurile bat record după record.

The Moscow Times prezintă cazul Anastasiei Vasilieva, o tânără care l-a contrazis pe Putin, încearcă să salveze medicii și asistenții din prima linie, dar plătește tot mai scump pentru ceea ce face.

„Este greu să nu ajungi la politică atunci când vezi ce se întâmplă cu sistemul nostru de sănătate”, mărturisește Anastasia Vasilieva. Medic oftalmolog, în vârstă de 36 de ani, femeia a devenit cel mai vocal cadru medical din Rusia pe tema epidemiei de coronavirus (apelul dramatic lansat de aceasta – AICI).

Cu sprijinul juridic al echipei dizidentului Alexei Navalnîi, Anastasia a fondat Alianța Medicilor, iar acum încearcă să stimuleze autoritățile de la Moscova să fie transparente în gestionarea pandemiei. Trei „pete” în biografia ei, care s-au dovedit suficiente pentru a fi luată în colimator de Kremlin și serviciile de securitate ruse. Atenția de care femeia se „bucură” acum ia diverse forme.

The Moscow Times le inventariază pe cele mai recente. Luni postul de televiziunea NTV a difuzat un material despre „cei care lansează informații false despre situația din spitalele rusești și motivele lor”.

A doua zi, Comitetul de investigație – versiunea FBI a Rusiei – a chemat-o pe Anastasia Vasilieva la interogatoriu, pe motiv că ar fi răspândit informații false despre coronavirus. În aceeași zi, parlamentarii moscoviți au adoptat o nouă lege pe această temă, care prevede o pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Iar joi dimineață, în jurul orei 6.30, în timp ce Vasilieva și echipa ei se pregăteau să plece sore regiunea Novgorod, un grup de tineri s-a apropiat de ei. „Doi dintre ei așteptau la mașina mea și au început să ne filmeze, întrebându-ne totodată de ce încălcăm carantina”, a povestit tânăra doctoriță, pentru The Moscow Times.

Ce a urmat, a fost tipic pentru Rusia lui Vladimir Putin. Asta, în condițiile în care tânăra și colegii săi se îmbarcaseră într-o călătorie umanitară: duceau echipamente de protecție pentru medicii din prima linie a luptei cu Covid-19, de la două spitale situate în regiunea Novgorod.

La granița cu regiunea Novgorod, convoiul Anastasiei Vasilieva era așteptat deja de forțe de ordine locale, toți membrii echipei fiind apoi duși la o secție locală de poliție. Aici au rămas câteva ore, până spre 10.00 seara, iar la aliberare fiecare a primit o amendă de 2.000 de ruble (aprox. 26 de dolari).

Anastasiei Vasilieva i-a fost asigurat însă un tratament special: la scurt timp după eliberare a fost reîncarcerată, rămânând reținută la poliție până a doua zi dimineață. Membrii echipei sale au descris, pe Twitter, agresivitatea forțelor de ordine. „Poliția a atacat-o pe Anastasia Vasileva și a încercat să o târască în departamentul de poliție. Anastasia și-a pierdut cunoștința – probabil unul dintre ofițerii în civil o strânsese de gât”.

Vineri, femeia a fost acuzată în instanță de alte două încălcări ale legii: că nu a părăsit mașina în timp ce era tractată (ea susține că i s-ar fi spus să rămână în ea) și că s-a opus arestării (a doua oară). Pentru cele două noi acuzații, Anastasia Vasilieva a mai fost amendată cu 1.600 de ruble (21 dolari).

A scăpat de tot acest calvar vineri la ora 19.00. Apoi a scris pe Twitter: „19 ore de examinare a picturilor rupestre dintr-o celulă și analizarea, din interior, a lumii dezagreabile a poliției au meritat, pentru siguranța cadrelor medicali. În curând vom merge la următorul spital!”. Deși Vasilieva și colegii săi au fost practic opriți la jumătatea drumului, măștile, mănușile și alte echipamente au ajuns totuși la destinatari, căci au bătut ei cealaltă jumătate de drum.

Evoluția pandemiei i-a dat dreptate

La vremea la care Anastasia Vasilieva avertiza că epidemia va lovi puternic Rusia, medicii nu sunt protejați, iar cazurile de Covid-19 sunt tratate oficial ca pneumonii obișnuite, președintele Vladimir Putin dădea asigurări că situația e sub control. În mai puțin de o lună, au fost luate măsuri drastice, numărul cazurilor a trecut de 10.000, iar Putin a dispărut în mod inexplicabil din prim-planul vieții publice.

Alianța Medicilor, creată de Anastasia Vasilieva numără 2.000 de voluntari, are un birou cu 15 angajați și 40 de birouri regionale.

Pe social media, ea și sindicatul ei publică un flux constant de mesaje ale lucrătorilor medicali din toată țara subliniind o lipsă de PPE despre care spun că le va lăsa expuse virusului extrem de contagios, care până acum a ucis aproape 60.000 de oameni în întreaga lume. Plângerile vin atât de des încât Vasilyeva spune că nu are suficient timp pentru a le adresa tuturor.

Echipa Anastasiei Vasilieva abordează constant, pe rețelele sociale, problema penuriei de echipamente de protecție pentru medici, în contextul pandemiei de coronavirus. Ca atare, tind să devină rutină și strângerile de fonduri pentru achiziționarea de mănuși sau măști de protecție adecvate uzului în spitale. Zilele trecute au colectat 3,5 milioane de ruble (45.500 de dolari), povestește Anastasia Vasilieva, pentru The Moscow Times. În paralel, aceasta critică autoritățile de la Moscova pentru trimiterea de echipamente în străinătate, în condițiile în care este atât de mare nevoie de ele în țară.

Sprijinul lui Navalnîi

Pe Alexei Navalnîi l-a cunoscut atunci când i-a devenit pacient. Se întâmpla în 2017, după un atac asupra dizidentului rus, căruia îi fusese aruncată în ochi o substanță care i-a și afectat parțial vederea.

În 2018, mama Anastasiei, specialist oftalmolog la un institut de cercetare din Moscova, a fost pusă să aleagă, împreună cu alți 11 colegi, între a pleca sau a rămâne ca simpli laboranți ori oameni de serviciu, pe echivalentul a 325 de dolari lunar. A fost momentul în care Anastasia a început să trimită petiții la instituții și să contacteze presa. A trimis email-uri și unora dintre pacienții ei care ar fi putut să o ajute cumva cu situația mamei sale.

Din toate aceste direcții, însă, i-a venit un singur răspuns – de la Alexei Navalnîi. Acesta i-a pus la dispoziție echipa sa de avocați de la Fundația AntiCorupție. În cele din urmă, mama tinerei și-a recăpătat slujba inițială.

Până la fondarea Alianței Medicilor, a mai fost doar un pas. Întrucât sistemul de sănătate din Rusia se confruntă cu reduceri semnificative de fonduri, în ultimii ani, cadrele medicale au început să-i ceară ajutorul.

Cu ajutorul avocaților lui Navalnîi, a înființat, așadar, această asociație prin intermediul căreia diversele probleme sunt acum aduse la suprafață de angajații din sistem.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here