Merkel, săgeată înroșită în direcția lui Macron: Menţinerea NATO este de o importanţă supremă pentru interesele Germaniei

Sursa: Facebook

Menţinerea NATO este de o importanţă supremă pentru Germania, a subliniat miercuri cancelarul german Angela Merkel, cu mai puţin de o săptămână înaintea Summitului de la Londra al organizaţiei nord-atlantice, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Şefa executivului german a răspuns astfel la comentariul făcut în urmă cu trei săptămâni de preşedintele francez Emmanuel Macron conform căruia asistăm la „moartea cerebrală a NATO”.

„Menţinerea NATO astăzi este în interesul nostru mai mult decât a fost în timpul Războiului Rece – sau este cel puţin la fel de importantă ca în perioada Războiului Rece. Pentru că, aşa cum ministrul de externe a spus ieri, în prezent Europa nu se poate apăra de una singură”, a spus Merkel în faţa parlamentarilor germani.

Pe de altă parte, cancelarul german a promis că ţara sa îşi va atinge obiectivul de alocare a cel puţin 2% din PIB pentru apărare „la începutul deceniului 2030”.

Într-un interviu publicat la 7 noiembrie de săptămânalul britanic The Economist, cu mai puţin de o lună înaintea Summitului NATO de la Londra, Emmanuel Macron a susţinut că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Şeful statului francez a pus sub semnul întrebării viitorul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat. „Ce va însemna articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o întrebare reală”, a afirmat Macron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here