Mesaj de forță pentru Rusia: SUA, desfășurare fără precedent de militari și tancuri în Lituania

Foto: U.S. Army/ Spc. Andrew McNeil

Statele Unite desfăşoară în Lituania un batalion de militari şi zeci de tancuri, printr-o rotaţie fără precedent de şase luni, în cadrul unei operaţiuni de descurajare vizând Rusia, relatează News.ro, care citează AFP.

Zeci de tancuri de tip Abrams şi de blindate de tip Bradley au fost aduse luni cu trenul la un poligon de exerciţii la Pabrade, în apropiere de Vilnuis.

Ministrul lituanian al Apărării Raimundas Karoblis a anunţat că desfăşurarea celor aproximativ 500 de militari americani, care urmează să rămână toată iarna, arată că o prezenţa militară americană pe flancul de est al NATO „nu mai este tabu”.

„Mai întâi acesta este un mesaj din partea Lituaniei şi ţărilor vecine din NATO (care spune) că aliaţii sunt alături de noi”, a declarat ministrul pentru AFP.

„Este totodată un mesaj adresat Rusiei (care spune) că Statele Unite sunt angajate, este un element de disuasiune suplimentar”, a adăugat el.

Batalioane similare, instalate în Estonia și Letonia

Ben Hodges, un fost comandant al forţelor armate americane în Europa, a declarat că această desfăşurare este „o manifestare a angajamentului american de a continua disuasiunea pe flancul de est al NATO”, în momentul în care Statele Unite îşi retrag trupele din Siria şi îşi abandonează aliaţii kurzi.

„Nimeni, inclusiv ruşii, nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul americanilor în NATO, în pofida faptului că eu cred că este o greşeală să se iasă din Siria”, a declarat Ben Hodges la telefon pentru AFP.

NATO a desfăşurat în urmă cu doi ani un batalion de aproape 1.000 de militari în Litiania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori.

Alianţa Nord-Atlantică a instalat batalioane similare în Estonia şi Letonia, dar şi în Polonia, măsuri care reprezintă un mijloc de contracarare a unei eventuale aventurări ruse în această regiune, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Întreaga regiune a rămas sub dominaţia Uniunii Sovietice timp de peste 40 de ani după al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here