Mihai Chirica. Inquam Photos / George Calin

Deputatul PNL Marius Bodea susține că, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Primăria Iași a pierdut proprietatea asupra CET Iași, precizând că situația este critică, întrucât orașul rămâne fără sistem de termoficare. În replică, primarul Mihai Chirică afirmă că nu este cazul „să panicăm lumea” și i-a îndemnat pe ieșeni să-și vadă de sărbători, notează ziare.com.

Liderul filialei municipale Iași a PNL, deputatul Marius Bodea, a precizat, într-o conferință de preșă, că Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o sentință „năucitoare” pentru Iași, joi seară, el afirmând că Primăria a pierdut definitiv proprietatea asupra centralelor electrice de termoficare ale orașului.

„Administrația PSD a ultimilor 15 ani, ai cărei lideri au fost domnii Nichita și Chirica, a lăsat Iașiul fără termoficare. Orașul a pierdut definitiv proprietatea centralelor electrice de termoficare, adică CET1 și CET2. Este finalul unui litigiu care a fost ascuns de ochii ieșenilor.

Înalta Curte a decis definitiv, fără nicio altă cale de atac, că Iașiul nu mai are centrale de termoficare și nici rețea de distribuție. Ele aparțin lichidatorului judiciar care trebuie să le valorifice pe piață pentru a plăti creditorii”, a declarat deputatul liberal Marius Bodea.

El a amintit că în anul 2012 CET Iași a intrat în faliment, acumulând datorii de sute de milioane de lei, dar Primăria a continuat să utilizeze activele centralei.

Datoriile CET SA sunt de 600 milioane de lei, din care s-au evaluat bunuri ce pot fi valorificate de 200 milioane de lei. Aceste bunuri sunt instalații și clădiri din interiorul CET 1 și CET 2. Primăria a pierdut patrimoniul CET prin decizia ICCJ în luna martie 2019. A încercat o procedura de revizuire a sentinței, dar aseară (joi seară – n.r.), această a fost respinsă definitiv. Lichidatorul CET poate începe vânzarea patrimoniului„, a spus deputatul PNL Marius Bodea.

Liberalul a mai afirmat că societatea Veolia, căreia i s-a concesionat sistemul de termoficare din Iași, poate cere de asemenea despăgubiri de la Primăria Iași, pentru că în contractul de delegare, încheiat pe 20 de ani, i s-a garantat punerea la dispoziție a echipamentelor pentru producerea de servicii termice.

Totodată, deputatul Marius Bodea a atras atenția că 25.000 de apartamente, zeci de instituții publice, școli și spitale nu mai au, din acest moment, furnizor de termoficare.

Mă așteptam sincer că domnul primar Chirica să anunțe la prima ora situația critică în care ne aflăm. Bine că ieșenii sunt protejați de o lege care interzice executari ale furnizorilor de agent termic în perioada sezonului rece.

Am informat inclusiv Guvernul și voi ține permanent legătura cu Executivul pentru a mă asigura că niciun ieșean nu se va spala la lighean, că nicio școală și niciun spital nu vor rămâne fără apă caldă și căldură în plină iarnă„, a spus deputatul liberal.

De asemenea, Marius Bodea a criticat faptul că primarul Mihai Chirică nu a gândit nicio măsură alternativă pentru situația în care s-a ajuns după decizia definitivă a instanței.

Marele reproș pe care îl aduc administrației actuale este că nu a pregătit niciun plan B. A ascuns pericolul sub preș și nu i-a păsat, nu a pregătit un plan cu sumele necesare și cu termene clare”, a spus deputatul PNL Marius Bodea.

În replică, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a afirmat, într-o conferință de presă, că nu este cazul „să panicăm lumea” și că ieșenii vor avea în continuare apă caldă și căldură.

Iașiul are și va avea în continuare sistem de termoficare. Nu suntem în situația Bucureștiului. Nu mor caii când vor câinii și nu cedăm presiunilor. CET a falimentat în 2012. S-au acumulat datorii prin greșeli guvernamentale și locale, iar timp de un an agentul termic a fost furnizat prin Direcția Tehnică a Primăriei. Falimentul CET a fost cerut de ANAF și de alți creditori”, a spus Mihai Chirică.

Primarul Iașiului a precizat că între Primărie și CET sunt pe rol mai multe procese, edilul Chirica afirmând că ieșenii nu vor avea de suferit.

„Nu trebuie să panicăm pe nimeni. Dacă e o problema, o spun eu, nu alții. Vedeți-vă de viață și de sărbători, noi ne facem treaba. În loc să avem o stare pozitivă de Moș Nicolae, trebuie să dăm explicații”, a afirmat edilul ieșean.

Mihai Chirică nu a precizat dacă Primăria va încerca să aibă o discuție cu lichidatorul CET Iași pentru a ajunge la o soluție privind recuperarea bunurilor centralei care riscă să fie scoase la vânzare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here