„Mexicanizarea” Timișoarei | Căpetenia interlopă Lucian Boncu, cu legături la Primărie, plănuia un atac asupra jurnalistului Dragoș Boța

Foto: PRESSALERT.ro

Tentaculele lumii interlope din Timișoara au ieșit spectaculos la lumină luna trecută, la „summitul” interlopilor români, întâlnirea secretă în care liderii clanurilor mafiote puneau la cale împărțirea sferelor de influență în România. La întrunirea lorzilor crimei organizate, Timișoara a fost reprezentată de fiorosul Lucian Boncu, la un moment dat interlop din anturajul primarului Nicolae Robu, fiind tovarăș de chefuri cu Ioan Nasleu, fostul consilier personal al edilului. Acum, numele lui Boncu este legat și de planul de a-l snopi în bătaie pe jurnalistul Dragoș Boța, redactorul-șef al PRESSALERT.ro.

Site-ul a scris amplu despre subteranele lumii interlope timișorene, în care Lucian Boncu s-a impus ca lider suprem. La întâlnirea de lună trecută, solicitată de un investitor care urma să deschidă mai multe cazinouri în orașe din România și voia să își aranjeze taxa de protecție pentru a-și securiza afacerile, Boncu se lăuda în fața „omologilor” săi că el face legea la Timișoara. Ba, mai mult, că avea un plan riguros de preluare a controlului asupra orașului.

Jurnalistul Dragoș Boța urma să fie atacat la ordinul lui Boncu pentru a-l determina să nu mai continue investigațiile și dezvăluirile despre acesta și legăturile sale cu reprezentanți ai administrației publice locale din Timișoara, reiese din dosarul în care căpetenia interlopă și alți membri ai grupării sale au fost arestați pentru sechestrarea și bătaia aplicată unui bucureștean.

„Bobi” și „Mati”

10 septembrie 2019: polițiștii Serviciului Investigații Criminale din cadrul Poliției Timiș s-au autosesizat deoarece „în urma unor activități specifice am obținut date cu privire la faptul că, în data de 10.09.2019, în jurul orei 17.00, la solicitare lui Boncu Lucian Adrian a avut loc o întâlnire pe terasa restaurantului Cuina din localitatea Chișoda, între acesta și numitul Gavrilă Nicolae (omul său de încredere, cel care-i era șofer după ce a comis accidentul mortal, aflându-se sub influența cocainei, n.a.). Acesta din urmă a fost însoțit de Marin Elvis Cristian, zis «Bobi», Marciuc Robert Cristian, zis «Mati» și alți doi indivizi neidentificați până în prezent. Scopul acestei întâlniri a fost «aplicarea unei corecții» lui Boța Dragoș, jurnalist de investigații la publicația PRESSALERT.ro, fiind cunoscut faptul că Boța Dragoș a publicat mai multe articole negative referitoare la Boncu Lucian Adrian, care i-au adus un prejudiciu de imagine în lumea interlopă din Timișoara, printre acestea facem referire la ultimul articol publicat în 09.09.2019”.

Articolul care a determinat decizia lui Boncu de a ordona atacarea jurnalistului a fost cel în care Dragoș Boța a dezvăluit faptul că Boncu a dat declarații la structura centrală a DIICOT împotriva unui traficant de cocaină, scrie PRESSALERT.ro.

Ulterior întâlnirii, în jurul orei 22,00 „Gavrilă Nicolae, Marin Elvis Cristian, zis «Bobi», Marciuc Robert Cristian, zis «Mati» și unul dintre cei doi indivizi rămași neidentificați s-au deplasat cu autoturismul Audi A6, cu numărul de înmatriculare (…), în zona străzii (…), unde domiciliază jurnalistul de investigații. Tot în urma informațiilor obținute s-a stabilit că la adresa de domiciliu a lui Gavrilă Nicolae a avut loc o întâlnire la care au participat numiții Marin Elvis Cristian, Marciuc Robert Cristian și Velican Augustin, aceștia discutând pe aceeași temă”.

O piesă din puzzle se află în vara lui 2018, când mașina lui Dragoș Boța a fost incendiată de autori rămași necunoscuți. Atacul a venit după ce jurnalistul a publicat un articol în care a dezvăluit că Boncu este tovarăș de chefuri cu Ioan Nasleu, consilierul personal al primarului Nicolae Robu la acel moment. Anchetatorii i-au identificat pe cei care în noaptea respectivă au trecut prin zonă, ulterior atacului, susținând că „a dat foc mafia din oraș”. Unul dintre ei, angajat al firmei de pază SPI Security, controlată de Lucian Boncu, a fost acuzat de cămătărie și șantaj.

După incendierea mașinii, pentru că dezvăluirile au continuat, Boncu l-a dat în judecată pe jurnalist pe motiv că i-a adus prejudicii de imagine făcându-l interlop, dar a pierdut procesul. În declarația investigatorului sub acoperire se arată faptul că, la solicitarea lui Boncu, a doua zi, cei patru „l-au luat în supraveghere pe jurnalistul Boța Dragoș pentru a verifica programul acestuia, locațiile pe care le frecventează, mijloacele de transport utilizate pentru ca în funcție de datele obținute să exercite constrângeri asupra acestuia, a membrilor de familie sau exercitarea de distrugeri asupra bunurilor acestora. Prin acest mod de acțiune, susnumiții intenționează să îl determine pe jurnalist să renunțe la publicarea articolelor de presă și să se răzbune pentru prejudiciile de imagine care le-au fost create”.

Pentru filaj au folosit două mașini – un Audi A6 și un BMW X5. DIICOT a deschis un dosar „in rem” pentru grup infracțional organizat și șantaj și s-a obținut mandat de supraveghere pentru Lucian Boncu, echipele de la Direcția Operațiuni Speciale și polițiștii de la Serviciul Investigații Criminale urmărindu-l non stop.

În timpul filajului, anchetatorii au surprins momentul sechestrării bucureșteanului care a câștigat la păcănele în clubul Champions de pe strada Gheorghe Lazăr din Timișoara, în 16 septembrie. După eliberarea victimei, polițiștii de la Serviciul Investigații Criminale și DIICOT au început ancheta și legată de sechestrarea acestuia de către Boncu, Găvrila și alți angajați ai firmei de pază SPI Security. A doua zi, un informator din cadrul Poliției Române i-a avertizat pe interlopi că procurorii anti-mafia fac anchetă legată de sechestrarea bărbatului, iar din acel moment, brusc, toți cei din gruparea Boncu au încetat orice fel de activitate ilegală.

Nicolae Robu: „Nu îl bagă nimeni în seamă”

În timp ce se pregătea de către gruparea Boncu atacarea lui Dragoș Boța, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, declara că „nu sunt clanuri interlope în Timișoara, este unul dintre cele mai sigure orașe”, susținând că în cazul incendierii mașinii redactorului-șef al PRESSALERT.ro „nu este exclus să și-o fi incendiat singur. Unul de teapa lui e în stare și de așa ceva. Nu îl bagă nimeni în seamă. Era o mașină nefolosită de ani de zile care ocupa domeniul public. Acest domn s-a victimizat. A prezentat cazul altfel decât a fost. Nu este un jurnalist, este un calomniator de profesie”.

23 octombrie: Lucian Boncu, Nicolae Găvrilă și alții au fost ridicați de DIICOT, arestați în dosarul de trafic de cocaine și, ulterior, în dosarul de violențe.

PRESSALERT.ro scrie că zilele trecute, pe holurile DIICOT, Alin Huc Oiță, cel mai apropiat din grupare de Boncu, a susținut în faţa polițiștilor din escortă, a polițiștului de caz și a jandarmilor care asigură securitatea perimetrului că „nu am fost de acord să-l bată pe Boța. Le-am spus că o să avem probleme, că o să vină toată Poliția peste noi”.

Jurnalistul Dragoș Boța a declarat că „incendierea mașinii și această pregătire de atac fizic direct asupra mea dovedesc faptul că, în Timișoara, crima organizată susținută, direct și indirect, de oameni cu influență politică și administrativă este o realitate. Nu pot decât să mă bucur că mai există profesioniști în Poliție și în Ministerul Public și să sper că toți cei care sunt «sifoanele» și slugile credincioase ale mafiei să ajungă acolo unde le este locul – după gratii. Voi continua să investighez și să prezint publicului realitatea, asumându-mi riscul de a deveni ținta unor astfel de indivizi, fie interlopi, fie politicieni nemulțumiți că le dezvăluim afacerile murdare și conexiunile urât mirositoare”.

Dragoș Boța este încă o cifră dintr-un index sordid care consolidează renumele Timișoarei de „capitală a jurnaliștilor bătuți”. Doar două exemple din trecutul recent: în 2014, un jurnalist al TVR Timișoara a fost atacat de un individ necunoscut și lovit în figură cu o sticlă, iar în 2011, Flavius Boncea, fost redactor-șef al publicației „Timișoara”, a fost bătut crunt de doi indivizi chiar în scara blocului în care locuia.

Cel mai mediatizat caz rămâne, de departe, cel al jurnalistului Ino Ardelean, care a fost bătut cu sălbăticie lângă un pod din zona Parcului Copiilor. Incidentul s-a petrecut în data de 3 decembrie 2003, în perioada în care Ino lucra la Evenimentul Zilei. Loviturile au fost atât de violente, încât afecțiunile suferite de ziarist au necesitat peste 60 de zile de îngrijiri medicale.

1 COMENTARIU

  1. Mai sunt interlopi acum la timisoara care sunt ajutati de oameni din politie sa dea tepe la oameni si fac recuperari de bani. Valer e seful lor.Astept ziua in care vor fii pedepsiti totii cei care fac legea acum dupa ce Boncu e inchis. Ati lasat oameni cum ar fii Cumnatu,Smeu, si altii care sunt niste camatari si tepari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here