Mihai Gotiu participa la cel de-al IV-lea congres al partidului Uniunea Salvati Romania, in Bucuresti, sambata, 13 iulie 2019. Inquam Photos / George Călin

Mihai Goțiu a definit atmosfera ședinței Biroului Național, de miercuri seară, drept una care „miroase a prostie”. Senatorul USR a precizat că unii membri ai partidului și-au pierdut luciditatea și atrage atenția că acest lucru va dăuna rezultatului alegerilor, conform Mediafax.

O atmosferă sănătoasă miroase a prostie! Gânduri după noaptea cuțitelor boante din USR. Târziu, în noapte, s-a încheiat ședința Biroului Național al USR. S-a încheiat cu o decizie tristă și dureroasă – personal, o consider a fi cea mai revoltătoare decizie din lista epurăriilor din USR -, de suspendare a colegilor de la Cluj Cosmin Stoenoiu și Daniel Giurcă (pe un an, respectiv șase luni). Timp de câteva ore, membrii plutonului de executanți din BN (Echipa Barna & Elek Levente), s-au chinuit să demonstreze o presupusă intenție incorectă sau nelegitimă în acțiunile acestora, în cadrul unui demers cât se poate de normal, inițiat pentru transparentizarea acțiunilor și deciziilor conducerii partidului”, a scris Mihai Goțiu, joi, pe Facebook.

El a adăugat că ședința de miercuri seara a Biroului Național l-a făcut să se simtă într-un scenariu, de regim „autoritar, paranoic”.

S-a ajuns până într-acolo, încât Dan Barna să invoce o glumă a lui Cosmin Stoenoiu, pentru a demonstra reaua-intenție! I-am recomandat, instant, și lui, și colegilor, celebra carte care l-a făcut celebru pe Milan Kundera, «Gluma». Pentru că exact într-un astfel de scenariu, de regim autoritar paranoic, m-am simțit, ieri seară. «Optimismul este opiumul popoarelor! O atmosferă sănătoasă miroase a prostie!». Vă sună cunoscut, dragi colegi din conducerea USR?”, a transmis Goțiu.

Senatorul USR consideră că „jurații” din partid au avut o atitudine nepotrivită față de conflictul de interese care a generat o atmosferă „sufocantă”, iar membrii suspendați, Cosmin Stoenoiu și Daniel Giurcă au fost victime.

Mi-e încă greu să accept că în România anului 2019, în biroul decizional al USR, am fost martorul unui asemenea proces de intenție! Culmea, la masa <> se aflau o parte dintre membrii fostului Birou Național, cu adevărat responsabili pentru vulnerabilitatea sistemului de arhivare al documentelor confidențiale ale partidului (mai exact a acelor părți care sunt confidențiale). Fără nicio apăsare, fără o minimă decență, au rămas impasibili la cât de sufocant era conflictul de interese din ședință! Dar ce e mai grav, e faptul că unui asemenea proces de intenție i-au căzut victime doi dintre cei mai activi colegi ai Filialei Cluj, cu vechi state și merite în activismul civic, care le-a precedat implicarea politică, de când cu mobilizările pentru Roșia Montană ori dreptul la vot al cetățenilor din diaspora. Cosmin și Daniel sunt doi dintre colegii care au dus greul din prima linie, în campaniile electorale de la Cluj, de la Târgu Jiu și Deva (la parțialele din 2017), sau în campania #farapenali în funcții publice”, a susținut Goțiu.

Mihai Goțiu l-a întrebat pe Dan Barna de ce nu poate înțelege revolta din interiorul USR.

Dane, chiar e așa greu să înțelegi revolta internă, când un membru angajat al partidului, care nu avea prea mari probleme de conștiință să depună semnături false, e protejat de conducerea USR, iar unul dintre coordonatorii campaniei #farapenali de la Cluj (în care s-au strâns peste 80.000 de semnături pe bune, record în județele din România) e sancționat?”, a completat Goțiu.

Senatorul USR consideră că deciziile de miercuri seara vor afecta negativ formațiunii la alegerile următoare, deoarece unii membri ai partidului „și-au pierdut luciditatea”, iar electoratul încrederea.

Decizia de aseară e una care ne va afecta grav la viitoarele alegeri. Pentru că mi-e greu să cred că vom reuși să facem performanță la alegerile locale, într-un moment în care o parte semnificativă a membrilor USR și-au pierdut încrederea în luciditatea, responsabilitatea și, mai ales, corectitudinea celor care conduc partidul. Asta pentru a nu mai vorbi de pierderea încrederii , atât de greu câștigată, a celor care ne-au susținut. Poate, ținând cont de tinerețea partidului, este necesar să trecem și prin asemenea momente, pentru a le înțelege, ulterior efectele. Dane și dragi colegi din BN: când rezultatele de la viitoarele alegeri ne vor trosni în moalele capului, amintiți-vă de seara și decizia de ieri. Bombele nu cad, nici ele, de două ori în același loc și nu cred că politica țapilor ispășitori vă va mai ajuta să vă de-responsabilizați de rezultate”, a conchis parlamentarul USR.

Biroul Național a decis, miercuri, seara să suspende patru membri ai USR și să excludă un altul. Astfel Claudia Postelnicescu a fost exclusă din partid, Cristian Lupaș a primit suspendare trei luni din UST, Daniel Giurcă o suspendare de șase luni, iar Vișniel Bălan și Cosmin Stoenoiu au fost suspendați pentru o perioadă de un an de zile.

De asemenea, conducerea USR a decis, miercuri, să o excludă din partid pe Olimpia Ardelean care activa la organizația USR Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here