Mii de ucraineni au protestat la Kiev, cu Petro Poroșenko în frunte. Zelenski, acuzat că a „capitulat” în fața Rusiei

Mii de oameni s-au strâns în Piața Independenței din Kiev, celebrul Maidan, ca să-și arate nemulțumirea față de decizia președintelui Volodimir Zelenski de a ajunge la un acord cu separatiștii pro-ruși din Donbas. În fruntea mulțimii s-a aflat chiar fostul președinte, Petro Poroșenko, care a spus că nu iese din politică în ciuda înfrângerii categorice suferite la prezidențiale în fața actorului de comedie devenit politician.

Demonstranții au spus că înțelegerea dintre guvernul Ucrainei și separatiști, făcută pe baza „formulei Steinmeier”, reprezintă o capitulare în fața Moscovei. Ei sunt de părere că soluția propusă de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, este una a Kremlinului. Petro Poroșenko, în prezent lider al unui partid pro-occidental, a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai înțelegerii făcute de succesorul său în fruntea Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ні капітуляції!

«Формула Штайнмаєра» написана в Кремлі. Це — чисто російський сценарій. Тисячі українців, які сьогодні вийшли на майдани, не хочуть російського сценарію. Не хочуть капітуляції України.Люди прийшли сюди, бо люблять Україну і хочуть її захистити. І ці люди мають право бути почутими. Переконаний, що від сьогодні їх слово, їх думка, їх воля точно будуть почуті!Дякую вам, що маєте позицію. Дякую, що висловлюєте її.Разом ми сила!

Publicată de Петро Порошенко pe Duminică, 6 octombrie 2019

„Formula Steinmeier” prevede acordarea unui statut special celor două regiuni separatiste, Donețk și Lugansk, în cadrul Ucrainei. Acest lucru se va întâmpla doar după ce separatiștii organizează alegeri conform legislației ucrainene și doar dacă scrutinul va fi declarat valid de către OSCE. De asemenea, ca votul să aibă loc, este obligatoriu ca trupele separatiste să se retragă din Donbas iar Kievul să reia controlul asupra graniței de est, cu Rusia.

Volodimir Zelenski nu a precizat și ce va însemna acest „statut special” pentru Donețk și Lugansk, după reintegrarea loc în Ucraina. Cel mai probabil, va fi vorba de o autonomie lărgită.

Circa 13.000 de oameni au murit până acum războiul din Donbas, început acum mai bine de cinci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here