Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apreciat marţi drept ‘îngrijorătoare’ testarea începută luni de Turcia a sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană, în pofida apelurilor repetate ale Washingtonului de a nu le activa pentru că, în caz contrar, se va confrunta cu sancţiuni, potrivit AFP, notează Agerpres.

‘Este îngrijorător’, a reacţionat secretarul de stat american, întrebat într-o conferinţă de presă la Washington cu privire la informaţiile apărute în mass-media turce, potrivit cărora Ankara a utilizat avioane militare luni pentru a testa radarele sistemului de apărare S-400.

Rămânem încrezători şi discutăm în continuare cu turcii pentru a încerca să găsim o cale de depăşire a impasului. Nu vreau să anticipez ce ar putea face sau nu preşedintele. Dar noi am exprimat clar guvernului turc dorinţa noastră de a vedea că renunţă la activarea completă” a sistemului de apărare S-400, a adăugat el.

Potrivit mass-media turce, Ankara a început luni testarea sistemelor S-400 achiziţionate de la Rusia, în pofida ameninţărilor cu sancţiuni din partea americanilor. Avioane militare, între care F-16 de fabricaţie americană, au survolat o bază turcă cu scopul de a testa radarele din componenţa S-400 şi de a instrui operatorii turci să le manevreze.

Achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de apărare ruseşti face obiectul tensiunilor între Ankara şi Washington. Problema a fost evocată în cadrul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie la Washington între preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump.

SUA apreciază că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, organizaţie din care Turcia face parte. Washingtonul afirmă că sistemul ultrasofisticat, a cărui livrare a început în iulie, ar putea pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare american ‘stealth’ (invizibil), în condiţiile în care Turcia a comandat peste 100 de exemplare ale acestui aparat.

Administraţia Trump a decis deja să excludă Turcia din programul F-35 după ce aceasta a început să primească primele livrări de S-400.

Turcia este, de asemenea, sub ameninţarea sancţiunilor americane în temeiul unei legi adoptate în 2017 de Congresul Statelor Unite care prevede măsuri punitive automate împotriva oricărei ţări care cumpără armament rusesc.

Un responsabil american a afirmat în octombrie că Ankara ar putea să evite sancţiunile dacă ar alege să nu activeze sistemele ruseşti, dar liderii turci au reiterat că S-400 vor fi puse în funcţiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here