Ministerul Agriculturii lucrează la o Strategie de Gestionare a Apei, pe fondul secetei. Israelul, interesat să ofere României asistență tehnologică

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează la o Strategie de Gestionare a Apei, care se referă la investiţii în infrastructura principală şi secundară de irigaţii, la infrastructura de desecare-drenaj şi la combaterea eroziunii solului. Anunţul a fost făcut de ministrul de resort, Adrian Oros, în urma unei întâlniri cu Excelenţa Sa David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, stat care şi-a arătat interesul pentru a oferi României din experienţa şi tehnologia deţinute de Israel pentru combaterea secetei.

”În data de 27 iulie 2020, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, l-a primit la sediul instituţiei pe E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel. Alături de ministru, s-au aflat secretarul de stat George Scarlat, precum şi experţi din cadrul Direcţiei Generale de Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene. Discuţiile au vizat colaborarea dintre România şi Israel în principal în domeniul identificării de soluţii tehnologice pentru combaterea secetei (de exemplu irigaţii), având în vedere fenomenele meteorologice care au afectat ţara noastră. Astfel, ambasadorul David Saranga şi-a arătat interesul pentru a oferi României din experienţa şi tehnologia deţinute de Israel, cunoscut fiind faptul că acestea sunt printre cele mai performante din lume”, a informat marţi Ministerul Agriculturii.

Ministrul Adrian Oros a explicat că la nivelul MADR se lucrează la o Strategie de Gestionarea Apei, care se referă la investiţii în infrastructura principală şi secundară de irigaţii, la infrastructura de desecare-drenaj şi la combaterea eroziunii solului.

La rândul său, secretarul de stat George Scarlat a afirmat că sunt necesare lucrări de modernizare a atât la nivelul infrastructurii de îmbunătăţiri funciare existente, cât şi la identificarea de soluţii pentru introducerea de noi suprafeţe care vor trebui irigate, transmite News.ro.

De asemenea, este nevoie de o analiză în diferite zone în care nu se regăsesc amenajări de îmbunătăţiri funciare, astfel încât să se identifice soluţii pentru preluarea apelor din amonte, cu costuri energetice cât mai reduse.

”Totodată, secretarul de stat a spus că ţinta la care România îşi doreşte să ajungă în viitorul exerciţiu financiar este de 3,2 milioane de hectare irigate la nivelul întregii ţări, ţinând cont de fondurile substanţiale care vor fi alocate”, precizează ministerul.

Având în vedere cele expuse de oficialii MADR, ambasadorul statului Israel a propus să se organizeze întâlniri în viitorul apropiat (seminarii) online cu specialiştii din Israel, astfel încât oficialilor şi experţilor români să le fie prezentate soluţii viabile care există pe piaţa din Israel, adaptate specificului ţării noastre.

”Legat de această propunere, ministrul Adrian Oros a afirmat că în următoarea lună şi jumătate vor fi finalizate o serie studii ale specialiştilor romani din domeniul irigaţiilor şi apoi se vor putea organiza întalnirile (de exemplu seminar tehnic romano-israelian), astfel încât împreună cu experţii din Israel să se înceapă concret colaborarea în acest sector deosebit de important pentru România”, mai arată MADR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here