Foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu

Secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătăţii a semnat, luni, un ordin privind Lista naţională a experţilor medicali, din care au fost retrase informaţiile care „încălcau” regulamentul privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, date care fuseseră publicate în alt ordin, din 15 aprilie 2021, în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății a publicat din greșeală în Monitorul Oficial o listă cu 500 de medici cu tot cu numerele lor de telefon. Ministrul interimar al Sănătății anunțase că retrage ordinul și-l va trimite fără anexa în care apare lista cu medici.

Ministerul precizează că, în prezent, lista care cuprinde experţii medicali naţionali „respectă toate prevederile legale în vigoare”.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, în noul document, din cuprinsul Listei naţionale a experţilor medicali au fost retrase informaţiile care încălcau Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.

„Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, ordinul de modificare a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 513 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.344/2006 pentru aprobarea Listei naţionale a experţilor medicali, care a fost publicat în data de 15 aprilie 2021 în Monitorul Oficial nr. 393 bis. Menţionăm că, în noul document, din cuprinsul Listei naţionale a experţilor medicali au fost retrase informaţiile care încălcau Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date”, se arată în comunicat. 

*Datele personale ale medicilor, publicate în Monitorul Oficial

Un ordin publicat în Monitorul Oficial pe 13 aprilie, în care era actualizată lista experților medicali care fac parte din comisiile de malpraxis de la Colegiul Medicilor, atât la nivel central, cât și la nivel județean, conținea numerele de telefon și instituțiile în care își desfășoară activitatea aceștia.

A fost declanșată și o anchetă internă la nivelul ministerului, pentru a vedea cum s-a ajuns în această situație.

Există și o explicație în această notificare. S-a considerat că lista este asumată în totalitatea datelor comunicate din partea organizațiilor profesionale. Asta înseamnă că așa au fost trimise de către Colegiul medicilor, iar Ministerul Sănătății nu a făcut nicio modificare.

După ce ordinul a fost publicat, trei zile mai târziu, Ministerul Sănătății a fost notificat cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal. În această situație sunt peste 500 de medici.

Premierul a declarat că vor fi verificate toate documentele emise de Ministerul Sănătății în mandatul ministrului demis, Vlad Voiculescu.

Ne vom uita la toate documentele care au fost emise în ultima perioadă, pentru că deja avem două documente, sau trei, unele dintre ele date în afara cadrului legislativ. Înțeleg că avem o problemă cu documente publicate în Monitorul Oficial cu numere de telefon, ceea ce este o nebunie… Trebuie să vedem ce s-a întâmplat timp de 4 luni de zile cu aceste documente”, a declarat Florin Cîțu.

Surse: Agerpres, Digi24

1 COMENTARIU

  1. Da ce sunt secrete de stat adresele medicilor??…lucrează pentru cia,mosad,gru, sri…
    Mare căcat,,numerele de telefon sunt secrete …ba boule,Zombi..ai tras ceva pe nas azi dimineata??..nu ți-e rusine nenorocitule ,dar al curvelor pe care le-ai angajat nu n-i le dai??..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here