Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și ministrul austriac pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler (foto), au discutat, luni pe tema trenului special care să transporte îngrijitori sociali în Austria, anunță ministerul transporturilor într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, ”ținând cont de importanța asigurării libertății de mișcare a cetățenilor Uniunii Europene, dar și a reglementărilor de siguranță în contextul pandemiei CoVID-19, cei doi miniștrii au agreat realizarea, cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur”.

Clarificările vin după o serie de declarații contradictorii pe tema unui acord anunțat joi de guvernul austriac, despre care ministrul transporturilor a declarat că nu există.

Comunicatul ministerului transporturilor

”Discuții între oficialii români și austrieci cu privire la cadrul procedural pentru realizarea transportului pe calea ferată a îngrijitorilor sociali

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene din Austria au discutat astăzi, 27 aprilie 2020, situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemia CoVID-19.

Ministrul Lucian Bode a prezentat părții austriece câteva considerații generale cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulație a cetățenilor, că în țara noastră s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgență, iar deplasarea cetățenilor se efectuează cu anumite restricții, atât în interiorul României, cât și în exteriorul acesteia.

Prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecției cetățenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar, în același timp, consideră că economia trebuie să funcționeze, iar cetățenii ei pot să își aleagă locul unde vor să muncească.

Ținând cont de importanța asigurării libertății de mișcare a cetățenilor Uniunii Europene, dar și a reglementărilor de siguranță în contextul pandemiei CoVID-19, cei doi miniștrii au agreat realizarea, cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur.

În acest sens ministrul Bode a prezentat un set de măsuri dintre care menționăm:

– crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători și CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual. Propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;
– elaborarea de către CFR Călători și CFR Infrastructură a unei proceduri clare (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autoritățile cu atribuții în domeniu vor avea responsabilități bine definite.

După îndeplinirea acestor pași se va stabili, de comun acord cu statele implicate, data la care se va realiza acest tip de transport feroviar.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here