Ministrul bulgar al Mediului a fost arestat preventiv pentru proasta gestionare a rezervelor de apă

Ministrul bulgar al Mediului a fost pus sub acuzare și arestat preventiv pentru proasta gestionare a rezervelor de apă curentă într-o regiune din apropiere de Sofia, unde locuitorii sunt afectați de o gravă penurie de mai multe săptămâni, a anunțat vineri parchetul, citat de AFP.

Reținut joi, ministrul Neno Dimov este anchetat pentru „proastă gestionare premeditată” și riscă între doi și opt ani de închisoare, a precizat procurorul Angel Kanev.

Circa „97.000 de locuitori din regiunea Pernik (vest) sunt supuși unei raționalizări a apei care riscă să dureze cel puțin cinci luni. Ar fi putut dispune de apă dacă ministrul își exercita atribuțiile”, a afirmat procurorul.

Din noiembrie, locuitorii din Pernik, o localitate situată la circa 20 de km de Sofia, nu au acces decât șase ore pe zi la apă curentă nepotabilă, adusă de pe fundul unui baraj aproape secat.

Potrivit parchetului, ministrul a fost alertat în mod regulat de societatea care gestionează rețeaua de apă, dar a continuat să permită unei companii metalurgice și unei centrale termice să se alimenteze cu apă din acest baraj.

Primul ministru bulgar în exercițiu pus sub acuzare, Neno Dimov a fost acuzat în repetate rânduri de organizațiile ecologiste că protejează interesele mediului de afaceri. Acesta face parte din coaliția naționalistă aliată cu conservatorii premierului Boiko Borisov.

„Fără autorizările emise de ministru, barajul ar fi dispus de 7 milioane metri cubi de apă suplimentar iar apa nu ar fi fost raționalizată”, a subliniat procurorul, care a menționat însă că nu dispune de dovezi de corupție.

Bulgaria este acuzată în mod regulat de Comisia Europeană pentru lipsa rezultatelor concrete în lupta împotriva corupției. De la căderea comunismului, foști miniștri au mai fost acuzați, dar rareori condamnați.

În Bulgaria, aprovizionarea este grav afectată de uzura infrastructurilor de distribuție, care pierd circa 60% din apa care ar trebui să ajungă la consumatori. În Pernik, pierderile de apă se ridică la 75%.

Raționarea aprovizionării cu apă este practicată, în special vara, în mai multe orașe din Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here