Ministrul de Externe al Lituaniei: În situația actuală, „Ucraina este deja sub atac”

Presiunea economică şi militară pe care Rusia o exercită asupra Ucrainei echivalează cu un atac, a declarat luni ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, înaintea unei discuţii la Bruxelles cu omologii săi din UE despre criza ucraineană, relatează Agerpres, care citează DPA.

Uniunea Europeană trebuie „să aibă o viziune foarte clară în legătură cu situaţia actuală, pentru că Ucraina este deja sub atac”, a spus Landsbergis, făcând apel la blocul comunitar să ia în considerare impunerea de sancţiuni acum, şi nu doar să le pregătească pentru cazul în care ar avea loc o invazie.

Ca stat baltic, Lituania „se află în prima liniei a întregii situaţii”, a mai afirmat el. La fel ca provocările economice uriaşe cu care se confruntă Ucraina, „trebuie să vă imaginaţi că ţara este înconjurată de o armată străină care ameninţă cu invazia”, le-a spus Landsbergis jurnaliştilor în drumul spre reuniunea de la Bruxelles.

Şeful diplomaţiei lituaniene a mai declarat că anunţul conform căruia trupele ruse ar rămâne în Belarus, vecin al Lituaniei, a schimbat calculele privind securitatea pentru Europa şi NATO.

„Ce vedem este de fapt o ocupare foarte lentă a teritoriului şi statului belarus”, a atras el atenţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here