Misterul din Coreea de Nord se adâncește: Un dezertor nord-coreean este 99% sigur că dictatorul Kim a murit, iar japonezii susțin că de mai multe zile acesta este inactiv

Foto: Flickr

Un cunoscut dezertor nord-coreean susţine că este sigur 99% că dictatorul Kim Jong-un este mort. Ji Seong-ho spune că anunţul va fi făcut de autoritățile de la Phenian weekendul acesta. Liderul suprem nord-coreean nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii aprilie. De asemenea, o publicație japoneză adâncește misterul, susținând că acesta nu a mai semnat documente oficiale de aproximativ două săptămâni.

Un cunoscut dezertor nord-coreean, acum parlamentar sud-coreean, susţine că este sigur în proporție de 99% că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a murit. Ji Seong-ho crede că autoritățile de la Phenian vor anunţa acest lucru în următoarele două zile.

Dezertorul susţine că a aflat din surse sigure că dictatorul a murit în urma unei operaţii la inimă, dar autorităţile statului comunist nu au făcut încă anunţul pentru că sunt prinse într-o luptă pentru putere, iar cele mai mari şanse de a-i lua locul le are sora cea mică a lui Kim Jong-un.

Afirmaţiile dezertorului nord-coreean sunt însă greu de verificat. În Coreea de Nord cei care discută despre familia prezidenţială pot ajunge în închisoare.

Speculaţiile legate de starea de sănătate a lui Kim Jong-un au apărut după ce dictatorul nu a participat la ceremoniile legate de ziua bunicului său, Kim Ir-sen, sărbătoare de la care nu lipseşte niciun nord-coreean. De atunci s-a scris că acesta a suferit o operaţie la inimă în urma căreia a murit sau este în stare vegetativă. Coreea de Sud şi Statele Unite susţin că ştiu ce se întâmplă cu dictatorul, dar nu au dat mai multe informaţii, în timp ce imagini suprinse din satelit lasă impresia că acesta s-ar fi retras într-o staţiune din estul ţării, pentru a se feri de coronavirus.

Kim Jong-un se află în categoria celor cu risc ridicat în cazul unei infecţii cu coronavirus. El este obez, are diabet şi gută. Până acum, Coreea de Nord nu a oferit dovezi clare în ce priveşte starea dictatorului. S-a limitat în a publica două scrisori şi un document oficial, cu date din ultima săptămână şi semnate de Kim Jong-un.

Potrivit publicației nipone Partidul Muncitoresc din Coreea de Nord i-ar fi trimis lui Kim Jong Un o serie de propuneri pentru a le aproba. Documentele nu au fost trimise înapoi oficialilor cu semnătura liderului suprem, nici până acum. Ultimele documente semnate de dictator datează de la jumătatea lunii aprilie, potrivit Gendai Business. Astfel, dictatorul de la Phenian nu ar mai fi fost văzut de pe 11 aprilie.

Ziariștii niponi susțin că un înalt oficial de la Phenian care le-a explicat că partidul și instituțiile de stat așteaptă de săptămâni întregi răspunsul lui Kim Jong Un la propunerile înaintate.

Starea de sănătate a dictatorului nord-coreean face obiectul unor speculaţii. Publicații din China și Japonia afirmă că liderul de la Phenian ar fi murit în urma unei intervenții chirurgicale.

Trenul special al lui Kim Jong Un a fost observat săptămâna aceasta în portul Wonsan, în care se află o staţiune balneară, pe coasta de est a Coreei de Nord, potrivit unor imagini satelit.

Potrivit programului ”38 North” care supraveghează activităţile Coreei de Nord, acest tren a staţionat de la 21 la 23 aprilie într-o gară de la Wonsan rezervată lui Kim Jong Un şi membrilor familiei sale.

Surse: Mediafax, stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here