Moartea lui „Mike Nebunul”. Povestea unuia dintre cei mai celebri mercenari britanici

Britanicul Mike Hoare, unul dintre cei mai celebri „câini ai războiului”, mercenari europeni implicaţi în numeroase conflicte în Africa în anii 1960 -1970, a decedat în somn la vârsta de 100 de ani, a anunţat luni familia sa, potrivit France Presse, transmite Agepres.

Supranumit „Mad Mike”, el a decedat duminică, în Africa de Sud, unde se retrăsese.

Născut în 1919 în India din părinţi irlandezi, Hoare a făcut studii de contabilitate în Marea Britanie. Angajat în armata britanică la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, el a luptat ca ofiţer în Birmania şi în India.

Un anticomunist fervent, el a emigrat în 1948 în Africa de Sud.

Aventurier și „soldat al norocului”

„Celebrul aventurier şi soldat al norocului, locotenent-colonelul ‘Mad Mike’ Hoare a murit în demnitate la vârsta de 100 de ani, într-o instituţie de îngrijire a sănătăţii la Durban, la 2 februarie 2020″, a anunţat familia sa într-un comunicat.

„El a trăit conform principiilor propriei sale filosofii, care voia să-şi trăiască cât mai mult viaţa expunându-se pericolului şi este deci cu atât mai remarcabil că a depăşit suta de ani”, a subliniat fiul său Chris.

Mike Hoare îşi câştigase celebritatea în anii 1960, când a condus în Congo Belgian – devenit independent (în prezent Republica Democrată Congo) – o unitate care lupta pentru independenţa provinciei Katanga, iar apoi când a preluat conducerea unui comando botezat „Gâştele sălbatice”, după numele mercenarilor irlandezi din secolul al XVIII-lea, destinat să înăbuşe o rebeliune procomunistă.

Povestea lui a inspirat filmul cu acelaşi nume, lansat în 1978, avându-i printre protagonişti pe Richard Burton, Roger Moore şi Richard Harris.

Tentativa de lovitură de stat din Seychelles

În 1981, Mike Hoare comandase un comando de mercenari care plănuia o lovitură de stat în Seychelles. Tentativa a eşuat, iar mercenarii au deturnat un avion al companiei Air India, la bordul căruia s-au întors în Africa de Sud.

Acolo, el a fost judecat şi condamnat la zece ani de închisoare pentru piraterie aeriană, fiind eliberat în 1985.

După ce a trăit aproape 20 de ani în Franţa, el s-a întors în Africa de Sud. Era tatăl a cinci copii.

Mike Hoare era ultimul reprezentant al mercenariatului din trecut, mult diferit de puternicele companii de securitate multinaţionale din zilele noastre.

A fost o personalitate care, la fel ca francezul Bon Denard şi belgianul Jean Schramme, era legată adeseori de serviciile de informaţii ale ţării din care provenea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here