Moderna: Vaccinul anti-COVID, eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus, cu rezultate ceva mai slabe în cazul variantei sud-africane

Compania Moderna a anunțat că vaccinul său anti-COVID ar putea da rezultate și împotriva noilor tulpini din Marea Britanie, respectiv Africa de Sud, însă eficiența vaccinului este de șase ori mai scăzută în cazul variantei sud-africane. 

Vaccinul dezvoltat de Moderna împotriva COVID-19 este eficient împotriva variantei britanice şi a celei sud-africane, a anunţat luni compania americană de biotehnologie într-un comunicat preluat de AFP, informează Agerpres.

Experţii americani se aşteaptă ca vaccinul „să protejeze împotriva variantelor detectate până în prezent„, a informat compania la încheierea testelor. Moderna a precizat totuşi că va lucra la dezvoltarea unei doze adiţionale pentru a creşte protecţia împotriva acestor variante.

Studiul nu a arătat un impact semnificativ asupra nivelurilor de anticorpi împotriva variantei B.1.1.7 faţă de variantele precedente„, a explicat Moderna referitor la tulpina britanică.

În schimb a fost observată o reducere de şase ori a nivelului de anticorpi împotriva variantei sud-africane (B.1.351). În pofida acestei reduceri, „nivelul anticorpilor a rămas peste cel preconizat ca necesar pentru a furniza protecţie„, arată Moderna.

Pentru a studia impactul vaccinului, intitulat mRNA-1273, Moderna a efectuat prelevări de sânge de la opt persoane care au primit cele două doze de vaccin şi de la mai multe primate imunizate.

Suntem încurajaţi de aceste date care ne întăresc încrederea în faptul că vaccinul de la Moderna împotriva COVID-19 ar trebui să protejeze împotriva noilor variante detectate„, a declarat Stephane Bancel, citat în comunicat.

Însă din precauţie (…) lansăm şi un potenţial candidat pentru rapelul împotriva variantei” sud-africane, pentru „a determina dacă este mai eficient pentru a creşte nivelul anticorpilor împotriva acestei tulpini şi altora potenţiale viitoare„, a subliniat el.

Compania va testa, de asemenea, impactul injectării unei a treia doze a vaccinului său deja existent.

Rezultatele acestor teste, desfăşurate în colaborare cu National Institutes of Health (NIH), vor fi supuse unei analize a comunităţii ştiinţifice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here