Moody’s, despre prăbușirea Silicon Valley Bank: Este puţin probabil ca băncile europene să fie afectate de pierderi în portofoliile lor de obligaţiuni

Este puţin probabil ca băncile europene să se regăsească într-o situaţie în care să fie nevoite să îşi lichideze, în pierdere, portofoliile de obligaţiuni, aşa cum a fost cazul la banca americană Silicon Valley Bank, a apreciat luni agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Chiar dacă majorarea dobânzilor a afectat valoarea portofoliilor de obligaţiuni ale băncilor, valoarea lor de piaţă tinde să fie convergentă cu valoare lor nominală, pe măsură ce se apropie de maturitate.

„Pe baza lichidităţii şi profilelor de finanţare solide, a rezervelor de numerar şi bazelor stabile de depozite, considerăm că marile băncile europene sunt, în general, bine plasate pentru a evita nevoia de a-şi vinde obligaţiunile în pierdere”, au apreciat analiştii de la Moody’s într-un comentariu.

Moody’s menţionează faptul că o treime dintre portofoliile de obligaţiuni guvernamentale ale băncilor europene ajung la maturitate în următorii doi ani, ceea ce asigură intrări continue de numerar şi reduce nevoie de a vinde active.

Agenţia de evaluare susţine că falimentele băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate au fost rezultatul unei „pierderi bruşte a încrederii şi retragerilor masive de numerar care au urmat”. „Băncile mai mici şi finanţate prin depozite se pot baza pe stabilitatea bazelor lor loiale de deponenţi, ceea ce le permite să poată aştepta pentru o revenire a valorii obligaţiunilor, fără a suferi costuri de finanţare semnificativ mai mari”, adaugă Moody’s.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here