Moscova denunţă anularea „ruşinoasă” a refuzului extrădării lui Assange. Replica ironică a Mariei Zaharova

Foto: Wikipedia

Rusia a denunţat vineri hotărârea justiţiei britanice de a anula, în apel, refuzul extrădării către Statele Unite a fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care Washngtonul vrea să-l judece cu privire la spionaj, în urma celei mai mari divulgări de documente clasificate americane, relatează AFP.

”Această hotărâre ruşinoasă într-un scandal politic împotriva unui jurnalist şi unei personalităţi publice este o nouă ilustrare a viziunii canibale a lumii a tandemului anglo-saxon”, a denunţat, într-o postare pe mesageria Telegram, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

”Occidentul a sărbătorit în mod demn Ziua Internaţională a Drepturilor Omului (10 decembrie) şi sfârşitul «Summitului Democraţiei»!”, ironizează ea, referindu-se la summitul virtual al preşedintelui american Joe Biden, care se încheie vineri.

Moscova îi ia cu regualritate apărarea lui Julian Assange, pe care-l prezintă drept un campion al libertăţii presei.

Statele Unite îl acuză de faptul că a difuzat, începând dn 2010, peste 700.000 de documente clasificate cu privire la activităţi militare şidiplomatice maiales în Irak şi Afganistan.

În 2016, într-un moment-cheie al campaniei prezidenţiale americane, Wikileaks a publicat mii de e-mailuri piratate aparţinând echipei candidate democrate Hillary Clinton, care au contrbuit la înfrângerea acesteia de către Donald Trump.

Acest episod a alimentat temeri cu privire la complicitate între Moscova şi Julian Assange, care a colaborat, de altfel, cu regularitate cu postul de televiziune RT – proprietatea Kremlinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here