Moștenirea guvernării PSD-ALDE. DNA: Departamentul pentru Armamente a tergiversat semnarea contractului pentru corvete

Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale a tergiversat nejustificat atribuirea contractului de 1,2 miliarde euro către francezii de la Naval Group, companie care a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete pentru Forțele Navale Române, dezvăluie Newsweek România.

Publicația citează, în acest sens, ordonanța de clasare din dosarul deschis la plângerea MApN.

Newsweek România reamintește că Forțele Navale Române ar fi trebuit să primească deja în dotare prima corvetă multifuncțională. Dar nu s-a întâmplat asta pentru că politicienii și generalii prinși în hora afacerilor bănoase cu armament au alte interese. De exemplu, în perioada în care fostul secretar de stat Andrei Ignat s-a aflat la șefia Departamentului pentru Armamente, s-a tergiversat procedura de atribuire a licitației pentru construcția celor patru corvete către firma franceză Naval Group, cea care câștigase contractual pentru suma de 1,2 miliarde euro. Procurorul de caz Tiberiu Cozma atrage atenția în Ordonanța de Clasare că „s-a observat o inactivitate decizională până la data de 01 iulie 2019, moment în care Raportul procedurii specific a fost semnat de către col. dr. ing. Dumitru Ruicu, persoană aflată la comanda Departamentului pentru armamente la momentul respectiv”.

La data de 22 ianuarie 2019, Direcția de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale a sesizat Parchetul Militar cu privire la infracțiunea de luare de mită de către angajații Departamentului Armamente care au gestionat Programul de înzestrare „Corvetă multifuncțională”. O altă plângere a venit de la Andrei Ignat, pe atunci secretar de stat și șef al Departamentului Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Procurorii militari au declinat ancheta către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Așa a luat naștere dosarul 8/P/2019.

Concret, Andrei Ignat reclama că „au fost identificate vicii de procedură, care pot conduce la vulnerabilizarea actului decizional”.

În plus, Ignat a ținut morțiș să reclame inclusiv investigațiile publicate de Newsweek România, B1 TV, România Military și Cuget Liber, publicații care au scris pe larg despre modul controversat care a fost gestionată procedura de atribuire a licitației în mandatul său de șef al Departamentului Armamente.

Mai mulți experți din cadrul Ministerului Apărării Naționale consultați de Newsweek România au susținut sub protecția anonimatului că s-a apelat la aceste plângeri penale pentru a tergiversa semnarea contractului dintre Ministerul Apărării și compania franceză Naval Group, cea care câștigase licitația de 1,2 miliarde euro pentru construcția celor patru corvete militare.

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here