Motivul îngrijorător pentru care cel mai mare dosar de corupţie din Ardeal a fost preluat de DNA Bucureşti

Unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din Sibiu, cu un prejudiciu estimat la 114 milioane de euro, a fost transferat de la DNA Alba Iulia la structura centrală a instituţiei anticorupţie, anunță turnuslfatului.ro. Este vorba despre dosarul fostului primar din Şelimbăr (Sibiu), Daniel Măricuţa, deschis în urmă cu 7 ani. În data de 18 martie 2021 s-au împlinit șapte ani de când, din sediul Structurii teritoriale Alba-Iulia a Direcției Naționale Anticorupție era atribuit numărul 40/P/2014 anchetei care avea să fie cunoscută în spațiul public drept ”dosarul Maricuța”. 

De mai bine de un an, în acest dosar nu s-a mai făcut nici un fel de lucrare, susține sursa citată. Audierile s-au încheiat demult, la fel şi expertizele şi chiar şi contraexpertizele.   Publicaţia a solicitat explicaţii conducerii DNA referitoare la stadiul acestui dosar. La trei zile după ce solicitarea a fost transmisă, procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a decis să ia dosarul de la Alba Iulia şi să îl transfere procurorilor din structura centrală.  

Motivul invocat oficial: la Alba Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările. ”La data de 8 aprilie 2021, dosarul la care faceţi referire a fost preluat, din dispoziţia procurorului şef al D.N.A, la structura centrală în vederea continuării actelor de urmările penală, având în vedere complexitatea cauzei şi deficitul de personal din schema Serviciului teritorial Alba Iulia”, a transmis conducerea DNA publicaţiei din Sibiu.  

Dosarul ”Maricuţa” a devenit cunoscut opiniei publice după ce, în octombrie 2015, procurorii au descins la Primăria Şelimbăr şi la membrii grupării, de unde au ridicat numeroase acte. Unele din acestea vizează şi modul în care dezvoltatorii imobiliari care construiau pe teritoriul comunei Şelimbăr erau forţaţi să doneze o parte din locuinţele amenajate. Aceste locuinţe erau donate, în acte, Consiliului local Şelimbăr, dar nimeni nu a urmărit ce s-a întâmplat mai departe cu aceste locuinţe.   

„Investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către Maricuţa Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare”, se arată într-o ordonanţă de continuare a urmăririi penale întocmită de DNA Alba Iulia.  

Între prejudiciile evaluate la 114 milioane de euro, conform unui comunicat emis de DNA la finele lui 2015, se numără nu doar terenuri, ci şi o presupusă mită care a constat în 60 de apartamente primite prin intermediari de fostul primar pentru a permite construirea unui ansamblu rezidenţial cu 17 etaje şi peste 500 de locuinţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here