Motivul pentru care Arabia Saudită este aproape dezarmată în fața atacurilor cu drone

Foto: Drona Sammad 3

Pagubele produse sâmbătă de atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere saudite ilustrează cvasi-imposibilitatea pentru o ţară, chiar foarte bogată, de a-şi proteja infrastructurile vitale de o astfel de ameninţare asimetrică, subliniază experţi şi oficiali, citați de France 24.

Zece drone au fost folosite pentru a produce pagube grave rafinăriei Abqaia și exploatării petroliere de la Khurais, transmite luni centrul american de analiză Soufan Center.

Folosirea adiţională a unor rachete de croazieră este posibilă, adaugă Centrul, citând responsabili ai administraţiei americane.

Rebelii houthi dispun de aceste arme, susţinuţi de Iran de la începutul confruntării din Yemen cu o coaliţie condusă de Riad, în urmă cu cinci ani. Ei au demonstrat în repetate rânduri, în special din primăvara lui 2019, că aceste arme reuşesc să străpungă măsurile de apărare saudite.

Sammad 3 și Qasef 2

France Presse a discutat cu un șef francez al serviciului de informații, aflat în rezervă și care a dorit să își păstreze anonimatul. Acesta a explicat că pentru o asemenea amenințare „trebuie un sistem de apărare perfecţionat, de care dispune, cred, numai un grup aeronaval american” organizat în jurul unuia dintre portavioanele Forţelor navale americane. Un atac coordonat precum cel comis sâmbătă „nu este la îndemâna oricui şi nu este la îndemâna oricui nici să se poată apăra de un atac ca acesta”.

Rebelii houthi dispun la momentul actual de următoarele tipuri de drone: o dronă-bombardier, numită Sammad 3, şi o dronă înarmată cu explozibili, denumită Qasef 2.

O breșă creată de rebeli în sistemele Patriot

Monarhia saudită a cheltuit sume exorbitante pentru a se dota cu sisteme de apărare sol-aer, precum baterii de rachete antirachetă americane Patriot, radare şi o forţă aeriană ultramodernă. 

„Arabia Saudită contează, în mare parte, pe sistemele sale Patriot pentru a intercepta proiectilele houthi, însă rezultatele sunt sub aşteptări, dat fiind că rachetele Patriot sunt destinate mai degrabă distrugerii rachetelor decât dronelor”, a explicat pentru France Presse Becca Wasser, analistă la centrul de reflecţie Rand Corp.

Dimensiunile instalaţiilor petroliere saudite, pe alocuri de mărimea unor oraşe, şi răspândirea lor pe întreg teritoriul regatului le face, în plus, foarte dificil de protejat în permanenţă de o ameninţare în schimbare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here