Nancy Pelosi începe turneul din Asia cu o vizită în Singapore

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a sosit luni dimineaţa la Singapore, unde şi-a început turneul asiatic, în contextul tensiunilor cu Beijingul în eventualitatea unei vizite în Taiwan, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Nancy Pelosi şi delegaţia ei au aterizat în Singapore dis-de-dimineaţă, a declarat o sursă familiarizată cu subiectul, sub protecţia anonimatului, deoarece nu este autorizată să dezvăluie detalii presei.

Pelosi va avea o întrevedere cu preşedintele Halimah Yacob şi premierul Lee Hsien Loong, precum şi cu numeroşi miniştri de cabinet, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de Externe din Singapore.

De asemenea, Pelosi este aşteptată să participe la o recepţie de cocktail alături de Camera de Comerţ Americană din Singapore. Nu există acces media la vizita ei, ale cărei detalii au fost ţinute secret.

Într-un comunicat emis în weekend, Pelosi a spus că va vizita şi Malaysia, Coreea de Sud şi Japonia pentru a discuta despre comerţ, pandemia COVID-19, schimbări climatice, securitate şi ”guvernare democratică”.

Ea nu a confirmat o eventuală vizită în Taiwan, care este revendicat de Beijing ca fiind teritoriul său. Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat împotriva amestecului în relaţiile Beijingului cu insula într-un apel telefonic de săptămâna trecută cu omologul său american, Joe Biden.

Beijingul consideră că acest contact oficial încurajează Taiwanul să transforme independenţa de facto veche de zeci de ani într-o stare permanentă, un pas pe care liderii americani spun că nu îl susţin. Pelosi, şeful uneia dintre cele trei ramuri ale guvernului SUA, ar fi cel mai înalt oficial ales american care a vizitat Taiwanul de la ultima vizită a fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, în 1997.

O vizită în Taiwan ar constitui un pas important în cariera lui Pelosi, care îşi foloseşte din ce în ce mai mult poziţia în Congres ca emisar al SUA pe scena globală. Ea contestă de mult timp încălcarea drepturilor omului din China şi a vrut să viziteze Taiwanul la începutul acestui an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here