NATO ar trebui să cuprindă și țări din Orientul Mijlociu, consideră Trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că sprijină extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord astfel încât să includă şi ţări din Orientul Mijlociu, în timp ce SUA încearcă să-şi reducă prezenţa militară în lume, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Cred că NATO ar trebui să se extindă şi să includem Orientul Mijlociu, absolut”, le-a declarat Trump jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

Trump propusese miercuri o implicare mai mare a NATO în Orientul Mijlociu, când abordase loviturile iraniene împotriva trupelor americane în Irak, ca urmare a uciderii de către o dronă a SUA a unui înalt comandant militar iranian. Generalul Qassem Soleimani jucase un rol major în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în regiune, fiind totodată arhitectul strategiei de creştere a influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.

NATO-OM

Donald Trump a declarat că Statul Islamic este o problemă internaţională şi că celelalte ţări trebuie să ajute la rezolvarea ei.

Preşedintele american a criticat NATO, cerând ca Europa să plătească mai mult pentru apărarea ei colectivă şi să facă concesii intereselor comerciale ale SUA.

El a glumit spunând că Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea numi atunci NATO-OM, adică NATO plus Orientul Mijlociu, adăugând că i-a semnalat această idee secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o convorbire telefonică miercuri.

Casa Albă a afirmat că Trump a „subliniat valoarea NATO şi creşterea rolului său în prevenirea conflictelor şi păstrarea păcii în Orientul Mijlociu” în convorbirea respectivă.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a spus joi că lupta împotriva Statului Islamic este importantă deopotrivă pentru SUA şi aliaţii săi din NATO.

„Cred că preşedintele caută mai mulţi aliaţi care să lucreze cu noi în Irak”, a spus ea pentru CNBC. „Şi asta este ceva ce Consiliul nostru NATO va trebui să discute şi să decidă ce vom face în plus”, a adăugat diplomata americană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here