Neajunsul comun al vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de Rusia și China: de la eficacitate la problema HIV

Sursa: Pixabay

Vaccinurile pentru Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au un neajuns comun: sunt bazate pe un virus de răceală comună la care au fost expuşi mulţi oameni, ceea ce le poate limita eficacitatea, potrivit unor experţi citaţi de Reuters, transmite News.ro.

Vaccinul companiei CanSino Biologics, aprobat pentru utilizarea de către armata chineză, este o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania discută ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă în mai multe ţări, înainte de a finaliza studii clinice de amploare, a relatat publicaţia Wall Street Journal, săptămâna trecută.

Un vaccin dezvoltat de Gamaleya Institute din Moscova, aprobat în Rusia la începutul lunii august, în pofida testării limitate a acestuia, este bazat pe Ad5 i pe un alt adenovirus mai puţin comun.

”Ad5 mă îngrijorează pentru că mulţi oameni au imunitate. Nu sunt sigur care este strategia lor… poate nu va avea o eficacitate de 70%. Ar putea avea o eficacitate de 40% și este mai bine decât nimic, până va exista altceva”, a declarat Anna Durbin, cercetător în domeniul vaccinurilor la Johns Hopkins University.

Vaccinurile sunt considerate ca fiind esenţiale pentru a opri pandemia care a ucis peste 845.000 de oameni la nivel mondial.

Ambii dezvoltatori au o experienţă de ani de zile cu vaccinuri pentru Ebola aprobate care sunt bazate pe Ad2.

CanSino şi Gamaleya nu au răspuns solicitărilor pentru informaţii.

Cercetătorii au experimentat de-a lungul deceniilor vaccinuri bazate pe Ad5 împotriva unei varietăţi de infecţii, dat niciunul nu este utilizat pe scară largă. Aceste implică virusuri inofensive drept bază pentru a introduce în organism gene ale virusului  ţintă, în acest caz noul coronavirus, în organism, declanşând o reacţie imunitară pentru combaterea virusului real.

Dar mulţi oameni au deja anticorpi pentru Ad5, care ar putea determina organismul să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, ceea ce ar face vaccinul mai puţin eficace.

Mai mulţi cercetători au ales adenovirusuri alternative sau alte mecanisme de livrare.

Oxford University şi AstraZeneca şi-au bazat vaccinul pentru Covid019 pe un adenovirus de la cimpanzei, evitând problema Ad5. Vaccinul candidat al Johnson & Johnson foloseşte Ad26, o tulpină mai rară.

Riscul HIV

Unii oameni de știință se tem, de asemenea, că un vaccin bazat pe Ad5 ar putea crește șansele de a contracta HIV.

Într-un studiu realizat în 2004 pentru un vaccin contra HIV, dezvoltat de Merck & Co (MRK.N) și bazat pe Ad5, persoanele cu imunitate preexistentă au devenit mai mult, nu mai puțin, susceptibile la virusul care provoacă SIDA.

Cercetătorii, inclusiv expertul american în boli infecțioase, Dr. Anthony Fauci, au arătat, într-o lucrare din 2015, că efectul secundar este probabil unic pentru vaccinurile anti-HIV. Dar au avertizat că incidența HIV ar trebui monitorizată în timpul și după studiile tuturor vaccinurilor bazate pe Ad5 în populațiile cu risc.

„Aș fi îngrijorat cu privire la utilizarea acestor vaccinuri în orice țară sau orice populație cu risc de HIV și aș enumera țara noastră ca fiind una dintre ele”, a spus dr. Larry Corey, de la US Coronavirus Vaccine Prevention Network.

Vaccinul Gamaleya va fi administrat în două doze: prima se bazează pe Ad26, similar cu candidatul lui J & J, iar a doua pe Ad5.

Mulți experți și-au exprimat scepticismul cu privire la vaccinul rusesc după ce guvernul și-a declarat intenția de a-l oferi grupurilor cu risc ridicat în octombrie, fără date provenite din mari studii pivot.

„Demonstrarea siguranței și eficacității unui vaccin este foarte importantă”, a spus dr. Dan Barouch, cercetător în domeniul vaccinului Harvard, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului COVID-19 al J & J. Adesea, a remarcat el, studiile la scară largă „nu dau rezultatul așteptat sau necesar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here