Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a declarat, marți, întrebat la Alba Iulia despre discontinuitatea care persistă în aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox, că ar fi în România cantitățile necesare, dar că distribuitorii preferă să meargă în alte țări, unde medicamentul costă mai mult, menționând că ar putea fi luată în calcul o creștere a prețului.

Din informațiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantitățile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm și distribuitorii. În condițiile în care unii optează pentru politica de preț, creșterea prețurilor, în condițiile în care la noi plătesc 7 lei și în alte țări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este și partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm și mai facem și câte un depozit acasă„, a afirmat ministrul Sănătății, notează ziare.com.

Nelu Tataru a adăugat că săptămâna trecută a fost aprobată o autorizație de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie. „Noi sperăm să putem avea și cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică – n.r.) și din ce ne-a dat informații și Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producție cu 20% mai puțin, restul apare ca intrând în România cam aceeași cantitate, dar nu se regăsește în farmacii”, a spus ministrul.

Întrebat de ce nu se regăsește, totuși, dacă a fost importată aceeași cantitate, Nelu Tataru a explicat că firma producătoare nu aduce direct în farmacii, ci prin distribuitori, iar acei distribuitori trebuie să ajungă la farmacii.

Politica de preț este cea care face… Noi avem în acest moment autorizația de import paralel, în care să mărim cantitățile, dar gândim și la o creștere a prețului, fiindcă, din discuțiile cu asociațiile de pacienți, vor chiar și la un preț mai ridicat, dar numai să-l găsească”, a mai spus Nelu Tataru.

În iunie, tot la Alba Iulia, ministrul susținea că este un blocaj care se produce la import în ceea ce privește acest medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene „Noi sperăm să ajungă de la nivelul distribuitorului în farmacii, ca să-l găsească pacientul„, spunea, la vremea respectivă, Nelu Tataru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here