Premierul Ucrainei și-a dat demisia. O serie de înregistrări audio despre moneda națională, motiv de râcă între el și președinte

Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, susține că și-a înaintat demisia președintelui, transmite Radio Europa Liberă.

Anunțul a venit la o zi după scurgerea în presă a unor înregistrări în care echipa premierului pare a submina poziția președintelui Volodimir Zelensky în chestiuni financiare ce vizează moneda națională, grivna.

„Multe grupuri de influență (…) încearcă să obțină acces la fluxurile financiare”, a scris Honcharuk pe Facebook într-o postare în care își anunță demisia. „Am venit în această funcție pentru a executa programul președintelui. El este un model de deschidere și onestitate pentru mine”, a adăugat oficialul de la Kiev.

În mostrele audio date publicității, Honcharuk se consultă cu experți din domeniul financiar despre cea mai bună modalitate prin care să îi explice președintelui Zelensky faptul că hrivna se „întărește” după ce a fost „extrem de subevaluată” în urma alegerii fostului actor de comedie în funcția de șef al statului.

„Are mintea plină de acel rahat despre obligațiuni”, este surprins afirmând în înregistrări Honcharuk, care face referire la afirmațiile lui Volodimir Zelensky privind aprecierea monedei naționale ca urmare a vânzărilor de obligațiuni de stat.

Honcharuk susține că Zelenski nu pricepe faptul că hrivna depășește previziunile finanțiștilor, în mare parte din cauza deficitului bugetar de 50 de miliarde de dolari. Premierul demisionar mai spune în înregistrări că nu știe cum să rezolve problema deficitului, dar mai ales cum să o explice președintelui.

„Trebuie să-i zicem așa: Uite, Vova, doar pentru că rata de schimb este mai mică acum, asta nu înseamnă că o salată Olivier care va sta pe masa ta de Anul Nou, va costa mai mult de la anul”, mai afirmă Honcharuk în înregistări.

Administrația Prezidențială a declarat că va analiza scrisoarea de demisie, relatează Kyiv Post.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here