Dezastrul aviatic din Teheran | Servicii de informații: Avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă iraniană

Zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a fost lovit de un sistem de rachete antiaeriene, cel mai probabil dintr-o eroare, au declarat un oficial de la Pentagon, un reprezentant al serviciilor americane de informații și un oficial al serviciilor secrete irakiene pentru Newsweek.

Avionul de linie al companiei private Ukraine International Airlines a decolat miercuri de la Teheran către Kiev, după care s-a prăbuşit – două minute mai târziu – omorând toate cele 176 de persoane de la bod, în principal iranieni şi canadieni. Între victime se află 11 ucraineeni, dintre care nouă erau membri ai echipajului.

Cei trei oficiali citați de Newsweek sub condiția anonimatului cred că motivul tragediei aviatice este un sistem de rachete Tor-M1 de fabricație rusească – denumită de NATO „Gauntlet”.

Ucraina a anunțat deja că ia în calcul această ipoteză în investigația pe care o derulează. Șeful consiliului pentru siguranță națională și apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov, a adus și el în discuție sistemul Tor-M1. În 2007, Rusia a livrat Iranului 29 de sisteme de rachetă Tor-M1, ca parte a unui contract de armament în valoare de 700 de milioane de dolari.

Pentagonul evaluează incidentul drept unul accidental. Potrivit surselor citate, sistemul de rachete era probabil încă activ după tirurile iraniene asupra celor două baze din Irak care găzduiau soldați americani, Ain al-Assad (vest) şi cea din Erbil (nord), ca răspuns la uciderea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, unitatea de elită a Gardinelilor Revoluției.

Contactat de Newsweek, Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a refuzat să comenteze acest subiect. Nici Consiliul de Securitate Națională sau Departamentul de Stat nu au vrut să se exprime în legătură cu această ipoteză.

45 de experți

Ucraina a trimis la Teheran 45 dintre experţii săi, pentru a studia cauzele tragediei.

Delegaţia, care a sosit joi în Iran, speră să poată participa la anchetă şi mai ales la „decriptarea cutiilor negre” ale Beoing-ului 737-800, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care Iranul a anunţat că refuză să le predea americanilor.

Potrivit lui Oleksyi Danilov, unii dintre experţii ucraineni trimişi în Iran au participat la ancheta cu privire la distrugerea zborului MH17, doborât de o rachetă deasupra estului Ucrainei aflate în război, în 2014, o tragedie soldată cu 298 de morţi.

Zi de doliu național

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat joi o zi de doliu naţional. „Data de 9 ianuarie a fost decretată zi de doliu naţional”, a declarat şeful statului ucrainean într-o înregistrare video publicată pe Facebook, la câteva ore după ce a revenit din vacanţă din Oman. El a depus un buchet de flori în faţa memorialului improvizat pentru cei nouă membri ucraineni ai echipajului pe principalul aeroport din Kiev, potrivit unei fotografii publicate de Preşedinţia Ucrainei.

Zelenski a anunţat de asemenea că a avut o discuţie la telefon cu preşedintele iranian Hassan Rouhani cu privire la „o întărire a cooperării” cu Kievul în anchetă, reiterându-şi apelul pentru „abţinere de la orice manipulare, speculaţie şi teorie a complotului”.

Catastrofa aviatică a avut loc pe fondul gravelor tensiuni dintre Iran şi SUA şi la scurt timp după tirurile cu rachete trase de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak. Cu toate acestea, nimic nu arată că aceste evenimente ar fi legate.

Potrivit primelor elemente ale anchetei iraniene publicate în noaptea de miercuri spre joi, avionul a încercat să se întoarcă după apariţia unei „probleme”, însă „pilotul nu a transmis niciun mesaj radio cu privire la circumstanţe neobişnuite”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here