UE pune piciorul în prag: Procedură de infringement pentru România din cauza defrișărilor ilegale

„Cartonaș galben” pentru România. Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru țara noastră, din cauza legislației defectuoase care nu permite gestionarea și verificarea de către autoritățile române a cantităților mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României.

Comisia Europeană transmite într-un comunicat de presă: „Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.”

„Există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor”, subliniază Comisia Europeană, adăugând că „unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”.

Comisia a decis, miercuri, să trimită României o scrisoare de „punere în întârziere” și îi acordă un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie.

În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

1 COMENTARIU

  1. Sa nu ne facem mari iluzii. In urma cu 5 ani Comisia Europeana a initiat infringement pe microhidrocentrale, dar apoi nu s-a rezolvat absolut nimic. Vaile au ramas mutilate si secate. Chiar ieri guvernul a emis o hotarare de guvern, nr. 111/2020, care promoveaza distrugerea raurilor de munte, printr-o inselatorie ieftina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here