Cum a decurs o lansare de carte suspectată de un erou al conflictului transnistrean că ascunde o operațiune a serviciilor ruse

Adrian Severin înfierează SUA, un fost unionist din Republica Moldova acuză Bucureștiul că „a devenit un cimitir al basarabenilor ratați”. Ilie Ilașcu, un prizonier luat de Tiraspol, cu sprijinul Moscovei, intuiește o conspirație a spionajului rus, la lumina zilei, pe teritoriul României.

Iurie Roșca, un unionist al anilor ’90 din Republica Moldova, între timp devenit una dintre vocile propagandei ruse de dincoace și dincolo de Prut, și-a lansat, joi seară, la București, cartea „Interesul national ca modus vivendi” (un set de articole prinse laolaltă).

Dacă datele obiective rămân, prin natura lor, neschimbate, percepțiile, în schimb, tind deseori să semene cu o amestecătură. Un astfel de exercițiu a propus, joi, Dragoș Dumitriu, una dintre vocile Sputnik, un site al propagandei ruse în România: „Iurie a rămas la fel, mulți s-au schimbat însă”.

Cum a fost, însă, asociat episodul de joi seară, din centrul Bucureștiului, cu o operațiune acoperită a serviciilor de informații ruse, vom vedea în cele ce urmează.

Întâi, câteva detalii „tehnice”

Evenimentul a beneficiat de mediatizare, în mediul online, prin platformele de promovare ale adevărului „alternativ”, create de Iurie Roșca la Chișinău. De la București, steroizii mediatici au fost injectați prin seringa numită Asociația Forumul Țărilor Nealiniate. O rampă care promovează, constant și în limba română, „minunile” făurite de state precum Venezuela lui Chavez și Maduro. Sau de Rusia lui Vladimir Putin.

Președintele acestei asociații este el însuși un alt client al lupanarului propagandei ruse în România, Calistrat M. Atudorei.

Sprijinit de Centrul Cultural Rus și Ambasada Rusiei în România, Atudorei și-a lansat, în toamnă, o carte. Evenimentul s-a dovedit a fi, în realitate, un exercițiu pestriț de ură la adresa Occidentului, Universul.net prezentând detalii la vremea respectivă în articolul, NATO și Occidentul, linșate la București. Cum arată un exercițiu de propagandă rusă „din clandestinitate”. Atunci, printre vorbitorii aflați de-a dreapta autorului s-a numărat și Iurie Roșca.

Ușoare frustrări: Oameni care m-au cunoscut foarte bine, de 30 de ani încoace, nu au venit aici

În ultima sa reprezentație de la București, fosta speranță a unionismului de dincoace și dincolo de Prut, din anii `90, a reluat teze mai vechi din repertoriul propriu.

Iurie Roșca a făcut apologia lui Viktor Orban, l-a aureolat pe Vladimir Putin pentru cruciada sa cu Occidentul, l-a înfierat pe miliardarul George Soros – „acum trei zile am avut un eveniment anti-Soros foarte frumos”.

Mai departe? S-a plâns că, la București, „toată lumea aplaudă Bruxelles-ul și NATO” și a îndemnat la trimiterea de solii la Moscova pentru a rezerva României un loc la masa bucatelor. „Acum, când vă zic de negocieri cu Federația Rusă, acum e momentul împărțelii. De mâine nu va mai fi cazul”, a transmis Iurie Roșca, de la tribuna ad-hoc amenajată la București.

Un sentiment al urgenței, sub semnul căruia și-a clădit practic întregul discurs, dar, după cum el însuși admite, și un sentiment al urgenței cu rază meschină de acțiune, strident în primul rând prin faptul că nu este deloc gustat în România: „Eu doar am venit aici și îmi dau seama de ce oameni care m-au cunoscut foarte bine, de 30 de ani încoace, de ce nu au venit aici. Pentru că dacă cineva se asociază cu mine, riscă să își piardă confortul personal, serviciul, afacerea”.

Pasiunea anti-occidentală a lui Adrian Severin

Și totuși, în audiență și printre vorbitori s-au numărat și staruri locale. De pildă, „marele diplomat”, „vicepreședinte al Parlamentului European”, „ministrul”. Nimic despre cazier. Pentru cine nu l-a recunoscut, de precizat că a fost vorba de Adrian Severin.

În ultimii ani, dincolo de episodul șpăgii incognito oferite de o publicație străină, care l-a scufundat definitiv, Adrian Severin s-a profilat public prin două atitudini contondente:

  • Fantastica pledoarie pentru îndulcirea legilor în loc de pedepsirea vinovaților, atunci când se observă că sunt des încălcate de politicieni și alte nume influente.
  • Un anti-americanism visceral.

La lansarea cărții lui Iurie Roșca, Severin nu a vorbit atât de justiție, cât de geopolitică aplicată. Aplicată ca o cămașă de forță la România. Geopolitică pe care, printr-un senzațional reducționism, a înghesuit-o în nici 30 de cuvinte

  • „Chestiunea cu Statele Unite este mult mai complexă. Sunt o putere decadentă, este clar”/ „Trebuie să căutăm un alt model” / „Modelul lor nu e sustenabil nici pentru ei în acest moment”.

Ilașcu: „O misiune de destabilizare a societății române”

Într-o postare pe Facebook, Ilie Ilașcu îl acuza, miercuri, pe Iurie Roșca de faptul că vine la București într-o misiune dirijată de serviciile de informații ruse.

  • Serviciile secrete ale  Federației Ruse, sub acoperirea unei lansări de carte a lui Iurie Roșca, organizează la 5 martie o misiune de destabilizare a societății române, la Hotelul Cișmigiu din București, sala Servantes, la ora 18:00. Persoana întoarsă de pe Aeroportul Otopeni înapoi la Moscova pleca la această misiune…Că sala de rezervă este planificată cea de la Centrul Cultural al Federației Ruse de la București…Dragi romăni veniți în masă să aflați, că neamul romănesc nu se trage de la DACI ci de la hoardele barbare SLAVE…
  • Bravo, ministerului de Externe al României și a SIE și SRI, care au reacționat la vreme.Trag nădejde, că și mâine 5 marte ORGANELE ABILITATE a STATULUI ROMÂN își vor ONORA ANGAJAMENTELE…”.

Prin „persoana întoarsă de pe Aeroportul Otopeni înapoi la Moscova”, fostul prizonier de război din timpul conflictului transnistrean face trimitere la A.I.Umnov-Denisov, un personaj care propagă teorii panslaviste legate de originea poporului român.

Iurie Roșca, interviul-buzdugan: „Să râvnim spre cooperare”

Într-un interviu recent acordat iubitei lui Gelu Voican Voiculescu, redactor la site-ul de propaganda rusă, Sputnik, Iurie Roșca citează din Adrian Severin și lansează câteva katiușe împotriva ideii de unire dintre România și Republica Moldova, ca și contra NATO, UE, Occidentului în general. Iată câteva panseuri:

  • N-avem decât să urmăm calea falnică și plină de realizări majore ale României de a fi colonizați definitiv: politic, militar, economic, cultural, mediatic, dar ce e și mai grav, axiologic (de la Sorin Dumitrescu citire!). De parcă n-ar fi suficientă semi-colonizarea în care ne aflăm ca stat asociat al UE și în parteneriat cu NATO (Constituția noastră stabilește că suntem un stat neutru și deci nu putem adera la blocuri militare).
  • Ce mai vine spre noi dinspre România? Un discurs paseist sau pliat pe nostalgii după vremurile de aur, un soi de naționalism oniric ce-și găsește un ecou viu printre practicanții unui românism de somnambul printre basarabenii mai sentimentali. 
  • A.I.Umnov-Denisov (în sensul practicării cultului idolatric al UE), dar și un furnizor activ de speranțe roze, romanțioase,  edulcorate despre iminența refacerii unității teritoriale – ”prin noi înșine!” sau, ceea ce e și mai grav, cu ajutorul ”partenerilor occidentali”. Și în mod simetric România este percepută de către alții ca un ”dușman extern”, gata să înghită, asemeni unui monstru fioros, mica Republică Moldova. Adică basarabenii s-au pomenit scindați, urcați pe baricade, antagonizați pe motivul acestor stări de spirit.
  • În loc de conflict, care ne afectează doar interesele noastre și aproape deloc pe cele ale Rusiei, să râvnim spre cooperare. Dar aici totul e să nu ne lăsăm folosiți în orb de către sforarii atlantiști în detrimentul propriilor noastre interese naționale.
  • Astfel, pentru unii relația noastră cu Moscova poate fi concepută doar ca una de obediență, de slugărnicie și supușenie, iar pentru alții, dimpotrivă, doar de ostilitate ireconciliabilă. De parcă n-ar fi loc pentru un dialog purtat cu demnitate, cu fermitate când este cazul, dar în același timp cu înțelepciune, bunăvoință și respect. Dar pentru asta ar trebui ca Bucureștiul și Chișinăul să depășească starea de vasalitate față de Vest și să recapete inițial autonomia de gândire în abordările strategice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here