Niciun caz de gripă sezonieră confirmat până acum în România

O nouă tranșă de 500.000 doze vaccin gripal va fi livrată, începând de luni, către direcțiile de sănătate publică și urmează să ajungă la medicii de familie pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, a anunțat Ministerul Sănătății.

Până în prezent nu s-a înregistrat niciun caz confirmat de gripă sezonieră în România, dar medicii se tem că pacienții vulnerabili ar putea să se infecteze atât cu gripă, cât și cu COVID-19.

Pentru sezonul 2020-2021, au fost cumpărate 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Următoarea tranșă de 1 100 000 doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Până în data de 11.10.2020 au fost vaccinate antigripal 146.537 persoane din grupele la risc, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creșetere ușoară, cu 8,7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

Peste tot în lume numărul cazurilor de gripă a fost anul acesta mult mai mic, iar unii experți consideră că acest lucru se datorează în parte și măsurilor de protecție sanitară față de COVID-19 (masca, distanțarea socială și igiena mâinilor).


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here